Video: Navijačka groznica već ‘trese’ Katar

Na stadione i u sportske dvorane postavljeni su ekrani za praćenje utakmica

Kako se bliži polufinale Mundijala u Rusiji, nogometna groznica groznica, koja je zahvatila cijeli svijet, naročito je primjetna u Kataru, koji će 2022. godine biti domaćin Svjetskog prvenstva.

Oči su već mjesec uprte u Rusiju, a atmosfera je posebna u Kataru, gdje uveliko traju pripreme za sljedeći Mundijal.

Fatima Nuaymi, direktorica Odjela za komunikaciju Visokog vijeća za projekte i nasljeđe, izjavila je za Anadoliju kako, uporedo s pripremama za 2022. godine, stanovnicima nastoje dočarati atmosferu na stadionima tokom Svjetskog prvenstva.

Navijaju cijele porodice

Tako su na pojedine stadione i u sportske dvorane postavljeni ekrani za praćenje utakmica, a gledaoci imaju osjećaj da se nalaze u Rusiji.

Na ovaj način kompletne porodice mogu uživati u utakmicama.

Dodala je kako nastoje iskoristiti iskustva sa SP-a u Rusiji, zbog čega je iz Katara u Rusiju poslana ekipa koja će zabilježiti podatke korisne za organiziranje Mundijala.

Nuaymi kažea kako je Katar prva arapska zemlja koja će biti domaćin Svjetskog prvenstva i da je cilj privući veliki broj posjetilaca.

“Svjetsko prvenstvo će biti zlatna prilika kako bi posjetioci upoznali Katar i njegovu kulturu”, istakla je.

Podsjetila je kako su pokrenuti razni projekti i planovi na proširenju infrastrukture za smještaj velikog broja posjetilaca.

“Katar će posjetiocima ponuditi razne mogućnosti, od hotela od tri do pet zvjezdica, kruzere, do kamp smještaja u pustinjama i štatora…”, pojasnila je Nuaymi.

Sve u jednom satu

To što je Katar geografski mala zemlja Nuaymi smatra prednošću.

“Sve pripreme se vrše na prostoru od 55 kvadratnih kilometara u Dohi. To olakšava transport. Na tom području putovanje će trajati najviše sat. Tako navijači neće gubiti mnogo vremena na kretanje između stadiona i moći će gledati više utakmica u jednom danu”, dodala je.

Zbog ekstremno visokih temperatura zraka u Kataru tokom ljetnog perioda, Svjetsko prvenstvo 2022. godine vjerovatno će biti održano u novembru ili decembru.

Izvor: Agencije