Video: Nevjerovatna lansiranja SpaceX raketa

Snimak raketa Falcon 9 [ YouTube/SpaceX]

Privatna svemirska kompanija SpaceX je objavila zapanjujuću kolekciju snimaka raketa Falcon 9, lansiranih protekle godine.

Na kompilaciji se vide trenuci lansiranja, ponovnog ulaska u orbitu, ali i slijetanja proteklih misija SpaceX-a u usporenom snimku.

SpaceX razvija rakete Falcon 9 koje se mogu višestruko koristiti. Nakon što uspješno dopreme namirnice u svemir, kao naprimjer na Međunarodnu svemirsku stanicu, raketa se vrati na Zemlju i polako sleti, kako bi se ponovno mogla koristiti.

Smanjenje troškova

Privatna svemirska kompanija SpaceX u maju je drugi put uspješno spustila raketu Falcon 9 na okeansku platformu.

Glavni potisnik spušten je na automatsku platformu u ranim jutarnjim satima, devet minuta nakon što je raketa lansirana iz zračne baze u Floridi, noseći japanski komunikacijski satelit JCSat-14 u orbitu.

Uspješno automatsko slijetanje rakete na platformu u Atlantiku predstavlja još jedan ključni korak u nastojanjima kompanije Space Exploration Technologies da razvije jeftinu raketu koja se može ponovno koristiti, čime bi se znatno smanjili troškovi letova u svemir.

Četiri ranija pokušaja spuštanja rakete nisu uspjela, ali u decembru prošle godine glavni stepen Falcona 9 uspješno je spušten na tlo u Cape Canaveralu.

Izvor: Agencije