Video: Nove borbe oko Ramadija

Jedanaest pripadnika iračkih protivterorističkih snaga ubijeno je u eksploziji u centru Ramadija, grada koji je donedavno bio pod kontrolom grupe ISIL.

Posljednjih dana u tom gradu živote je izgubilo 60 iračkih vojnika i pripadnika sunitskih plemena.

Sedam dana nakon što su vladine snage zauzele centar grada, borbe još traju.

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) izvela je cijeli niz napada na različite položaje iračke vojske.

Nedavno su objavili snimak na kojem jedan njihov pripadnik tvrdi kako se borbe za centar Ramadija još vode.

Napad autobombom

Na snimcima se vidi sjedište policije pokrajine Anbar u centru tog grada. Al Jazeera je saznala da je ISIL izveo napad autobombom i da granatira to područje.

Ta grupa još kontrolira obližnje zgrade i izvela je deset samoubilačkih napada na sjeveru grada. U napadima su uništena vojna vozila, a ISIL je preuzeo kontrolu i nad štabom iračke 10. divizije.

Iračka vojska proteklih je sedmica zauzela veliki dio Ramadija. Zahvaljujući tome, oslobođeno je i 100-tinjak porodica zarobljenih u borbi.

Borbe za kontrolu

ISIL je, navodno, koristio civile kao živi štit.

“Neka ih Bog kazni. Pucali su u glavu onima koji su odbili poći. Tijela su i dalje tamo. Možete otići vidjeti ih. Ima sedam leševa”, kaže sagovornik Al Jazeere.

Zauzimanje Ramadija bila je prva velika pobjeda iračke vojske otkada je ISIL prije dvije godine zauzeo trećinu te zemlje.

No, još se bore za kontrolu nad centrom grada i širim područjem. Prepreku im predstavljaju i mine koje je ISIL ostavio iza sebe.

Izvor: Al Jazeera