Video: Nove crne pantere s oružjem na proteste

Predsjednik afroameričkog pokreta Nove crne pantere Hashim Nzinga saopćio je da će njegovi pripadnici nositi oružje za samoodbranu na protestima uoči konvenciju Republikanske stranke, a pristalice republikanskog kandidata Donalda Trumpa objavile su da će i oni učiniti isto.

“Ukoliko ta država dozvoljava, iskoristit ćemo pravo koje nam daje drugi amandman Ustava, jer ima grupa koje najavljuju da će biti tamo i prijete da će nam nauditi”, izjavio je Nzinga.

Nove crne pantere dobile su ime po afroameričkoj Partiji crnih pantera, koja je bila aktivna između 1960-ih i 1980-ih godina i zalagala se za borbu protiv društvenog ugnjetavanja, između ostalog i oružanim putem.

U intervjuu za Reuters, Nzinga je osudio ubistvo peterice policajaca u Dallasu prošle sedmice, kao masakr, i rekao da njegova grupa nije učestvovala u tom napadu.

Zvaničnici u Ohiou su saopćili da će učesnici protesta po zakonu te države moći nositi oružje.

Pristalice kandidata Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u SAD-u Donalda Trumpa objavile su da će i one nositi oružje na proteste, što je izazvalo zabrinutost da bi situacija u kojoj se dvije naoružane grupe nalaze blizu jedna druge mogla eskalirati.

Nzinga je rekao da očekuje da se “nekoliko stotina” članova stranke Nove crne pantere pridruži protestu koji počinje u četvrtak u Clevelandu.

Izvor: Agencije