Video: Novi signali u potrazi za avionom

Lokator koji se vuče iza brodova registrirao je dva signala [Storyful/ Royal Australian Air Force]

Australski zvaničnici su saopćili da su otkrivena dva nova signala, koja su se emitirala u kratkom vremenskom intervalu u potrazi za nestalim putničkim avionom Malaysia Airlinesa sa leta MH370, što je dalo novo samopouzdanje u potrazi koja je trpjela zbog nedostatka informacija.

Angus Houston, čelnik australske agencije koja koordinira pretragu, rekao je novinarima u srijedu da je prvi signal otkriven u utorak poslijepodne i da je trajao više od pet minuta, dok je drugi signal otkriven u utorak navečer i da je trajao sedam minuta.

“Vjerujem da pretražujemo u pravom području, ali moramo vizuelno identificirati olupinu aviona prije nego što sa sigurnošću budemo mogli potvrditi da je ovo mjesto počivališta MH370”, rekao je Houston.

Tokom vikenda je lokator mornarice, koji se vuče iza brodova i služi za otkrivanje kratkih, “ping”, signala, registrirao dva signala koji odgovaraju predajnicima crnih kutija.

Američki marinci u potrazi [US Seventh Fleet]

Prvi signal je trajao više od dva sata, dok je drugi signal trajao blizu 13 minuta.

Podaci crne kutije

Crne kutije snimaju podatke iz kokpita i mogu pružiti odgovore na pitanje šta se desilo sa avionom, koji je prevozio 227 putnika i 12 članova posade kada je nestao 8. marta i skrenuo hiljade kilometara sa zacrtane rute na letu između Kuala Lumpura i Pekinga.

Međutim, baterije u predajnicima su već dostigle kraj očekivanog 30-dnevnog vijeka trajanja, zbog čega je potrebno da se one otkriju što prije.

Zvaničnici kažu kako dokazi ukazuju na to da je avion namjerno skrenuo neko upoznat sa letjelicom, ali nisu odbacili ni mogućnost mehaničke greške.

Analiza satelitskih podataka je istražitelje navela na zaključak da je Boeing 777 pao u zabačeno područje Indijskog okeana u blizini Pertha.

Istraga je sada centrirana na područje koje je udaljeno otprilike 2.261 kilometar sjeverozapadno od tog grada, na zapadnoj obali Australije.

Izvor: Agencije