Video: Novinar nasilno izbačen nakon što je postavio pitanje Le Pen

Pripadnici osiguranja nasilno su izbacili francuskog novinara s poslovnog sajma u Parizu kada je Marine Le Pen, liderku francuskog ultradesničarskog Nacionalnog fronta i predsjedničku kandidatkinju te stranke u Francuskoj, postavio pitanja vezana za otplatu duga od 300.000 eura Evropskom parlamentu.

Paul Larrouturou iz zabavno-informativne emisije Quotidien pitao je Le Pen je li ilegalno zaposlila svog tjelohranitelja Thierryja Legiera kao pomoćnika u Evropskom parlamentu prije nego što su ga iznijeli u hodnik te mu nisu dali ponovo ući u salu. 

Evropski parlament istražuje kako su se sredstva od 41.500 eura iz evropskih fondova koristila da se isplati Legier, navode mediji. 

Le Pen je ignorirala rok koji joj je postavljen da vrati gotovo 300.000 eura, koje duguje Evropskom parlamentu.

Agencije su ranije javile da će, ako ne ispoštuje rok, Le Pen morati mjesečno vraćati toj instituciji 7.000 eura, koji će joj biti odbijani od primanja.

Ona je dosad odbijala vratiti novac dobijen iz EU-fondova, za koji je EP zaključio da ga je tokom 2011. i 2012. godine nezakonito davala osobama koje su radile kao pomoćnici u njenoj stranci, iako je dozvoljeno da se tako finansiraju primanja samo pomoćnika europarlamentaraca iz njene stranke, podsjeća Reuters.

Nakon što je postavio pitanje o tjelohranitelju Larrouturoua su iznijela dva pripadnika osiguranja i gurnula ga na hodnik. On je pokušao ponovo ući, ali je opet izguran.

Izvor: Agencije