Video: Novo postrojenje CERN-a za pomoć u istraživanju raka

[YouTube / CERN]

U Evropskoj laboratoriji za nuklearna istraživanja CERN izgrađeno je novo postrojenje koje može pomoći medicinskim istraživanjima raka. Postrojenje, koje je nazvano CERN-MEDICIS, proizvelo je prve radioizotope, a u budućnosti će osiguravati širok spektar radioizotopa, od kojih se neki mogu proizvesti samo na CERN-ovom jedinstvenom postrojenju ISOLDE.

Ovi radioizotopi prvenstveno su namijenjeni bolnicama i istraživačkim centrima širom Evrope, gdje su dijagnostika i liječenje uz korištenje radioizotopa značajno napredovali, prenosi Tanjug.

MEDICIS će omogućiti istraživačima da osmisle i testiraju nekonvencionalne radioizotope kako bi razvili nove pristupe u borbi protiv raka.

“Radioizotopi se koriste u preciznoj medicini kako bi se dijagnosticirao rak, srčani problemi i druge bolesti tako što se dostave izuzetno male radijacijske doze tamo gdje su one potrebne bez uništavanja okolnog zdravog tkiva”, rekao je Thierry Stora, koordinator projekta MEDICIS.

Kako je naveo, sada, zahvaljujući MEDICIS-u, “možemo proizvoditi nekonvencionalne izotope i pomoći da se poveća spektar njihove primjene”.

Više izotopa

U saopćenju CERN-a navodi se da jedan hemijski element može imati više izotopa, što zavisi od toga koliko ima neutrona u jezgru, a neki izotopi prirodno su radioaktivni i poznati su kao radioizotopi.

Mogu se naći gotovo svuda, npr., u stijenama, pa čak i u pitkoj vodi. Drugi izotopi nisu nam dostupni u prirodi, ali se mogu proizvesti u akceleratorima čestica (najveći akcelerator današnjice, Veliki hadronski sudarač, nalazi se upravo u CERN-u).

Za proizvodnju radioizotopa MEDICIS koristi rad drugog CERN-ovog postrojenja, koje se naziva ISOLDE. Prva serija radioizotopa proizvedena na ovaj način bio je Terbij 155Tb, koji se, sudeći prema nedavno predstavljenim prvim rezultatima istraživanja, smatra obećavajućim radioizotopom u dijagnostici raka prostate.

Za proizvodnju radioizotopa MEDICIS koristi rad drugog CERN-ovog postrojenja koji se naziva ISOLDE

U saopćenju se podsjeća da je upotreba radioizotopa u medicini već vrlo raširena, i to za snimanje, dijagnostiku i radijacijsku terapiju.

Pokazalo se da mnogi izotopi koji se trenutno koriste nemaju najadekvatnija fizička i hemijska svojstva i da bi u nekim slučajevima drugačija vrsta radijacije bila pogodnija.

MEDICIS može pomoći u potrazi za radioizotopima s odgovarajućim karakteristikama kako bi se povećala preciznost snimanja i liječenja, navodi se u saopćenju i dodaje da je CERN-MEDICIS novi dokaz da tehnologije iz CERN-a mogu koristiti društvu ne samo za fundamentalna istraživanja.

“S ovim jedinstvenim postrojenjem i ekspertizom CERN je posvećen maksimiziranju utjecaja naše tehnologije u svakodnevnom životu”, rekao je CERN-ov direktor za akceleratore i tehnologije Frédérick Bordry.

Postrojenje ISOLDE radi već 50 godina. Dosad je za raznovrsne svrhe, uključujući i fundamentalna nuklearna istraživanja, astrofiziku i bionauke, proizvelo 1.300 izotopa iz 73 supstance. Već je proizvodilo izotope za medicinska istraživanja.

Novo postrojenje MEDICIS, međutim, omogućit će proizvodnju radioizotopa koji preciznije odgovaraju potrebama medicinske zajednice.

CERN-MEDICIS rezultat je zajedničkih napora CERN-a te Fonda za transfer znanja, privatnih fondacija i partnerskih ustanova. Projekt finansijski podržava Evropska komisija posredstvom granta “Marie Sklodowska-Curie”, koji od 2014. pomaže razvoju medicinske i naučne saradnje širom Evrope.

Izvor: Agencije