Video: Ofanziva pobunjenika za prekid opsade Halepa

Opoziciona grupa u Siriji je objavila videosnimak na kojem se vidi jedan od napada na režimske snage blizu Halepa. [Izvor: Jabhat Fateh al-Sham]

Sirijski pobunjenici pokrenuli su ofanzivu s ciljem prekidanja opsade koju su napravile režimske snage u istočnom Halepu gdje je, prema procjenama UN-a, blokirano približno 300.000 ljudi sa veoma malo hrane i lijekova.

Pobunjenička alijansa u kojoj su grupa Jabhat Fatam al Sham (ranije poznata kao Front Al-Nusra) i Ahrar al Sham navodi kako su njene snage zauzele položaje vojske na jugozapadu grada nekoliko sati nakon pokretanja borbi za probijanje opsade.

Sirijska armija je potvrdila ofanzivu na državnim medijima, ali objavila kako su njene snage odbile pobunjenike od artiljerijske baze zračnih snaga, te negirala kako je pobunjenička alijansa osvojila školu Hikma.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), monitoring organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja sakuplja podatke uz pomoć mreže lokalnih izvora, objavio je kako su se režimske i pobunjeničke snage sukobile na nekoliko frontova u okolini podijeljenog grada.

Početkom jula, snage predsjednika Bashara al-Assada zatvorile su posljednju liniju opskrbe pobunjeničkog dijela Halepa, ponovivši opsadnu taktiku koju je koristila sa promjenjivim rezultatima tokom rata u Siriji.

Preuzimanje kontrole nad Halepom bila bi najveća pobjeda Assada u pet godina ratovanja, te pokazala dramatičnu promjenu stanja na terenu u njegovu korist otkako je prošle godine Rusija ušla u rat na njegovoj strani sa krucijalnom podrškom iz zraka.

Specijalni predstavnik UN-a za Siriju Staffan de Mistura upozorio je krajem prošle sedmice kako bi rezerve osnovnih namirnica u istočnom Halepu mogle nestati za tri sedmice.

Bolnice na meti

Sirijska i ruska vojska objavile su u četvrtak stvaranje sigurnih koridora za stanovnike koji žele napustiti područja pod opsadom, a kako navodi Vlada iz Moskve, samo je 169 civila otišlo do subote.

Grupe za zaštitu ljudskih prava upozorile su kako je protivzakonito zabraniti dopremu životnih potrepština civilima, te kako stanovnici ne bi smjeli biti dovedeni do izbora između napuštanja svojih domova i umiranja od gladi.

Na jugu Sirije, nakon zračnog udara jedna bolnica u gradu koji kontrolira opozicija je prestala raditi u nedjelju. Bolnica u Jasemu bila je meta jednog od nekoliko zračnih udara na grad u provinciji Deraa koja se nalazi 50-ak kilometara od Damaska, navodi aktivistička mreža Komiteti lokalne koordinacije.

Ova grupa je objavila kako je šest osoba poginulo u udarima, te okrivila Vladu za to. Iz SOHR-a navode kako je jedan ljekar poginuo u udaru na bolnicu koja je potom prestala raditi.

Bolnice su česte mete tokom rata u Siriji, zbog čega reagiraju UN i grupe za zaštitu ljudskih prava.

Ljekari za ljudska prava, njujorška organizacija, objavili su kako je 90 posto napada na medicinska postrojenja u Siriji izvela Vlada iz Damaska.

„Ovo je samo jedan od brojnih primjera napada na sirijske bolnice. Moramo u jednom trenu reći kako je dosta sa time i natjerati odgovorne za to da odgovaraju“, kazao je za Al Jazeeru Sanjayan Srikanthan, zamjenik izvršnog direktora Međunarodnog komiteta za spašavanje.

„Međunarodna zajednica je objavila koje se linije ne smiju prijeći, ali to se ignorira.“

Nastavak pregovora

U prijestolnici Damasku, Ramzy Ramy, zamjenik specijalnog predstavnika UN-a za Siriju, istakao je namjeru globalne organizacije za nastavkom pregovora Vlade i opozicije krajem augusta, te dodao kako je razgovarao o procesu političke tranzicije sa ministrom vanjskih poslova Walidom Moallemom.

Opozicija zahtijeva da Assad ostupi sa predsjedničkog mjesta i pitanje da li će on ostati u vlasti tokom i nakon perioda tranzicije je ključna tačka neslaganja u pregovorima.

„Ministar je potvrdio namjeru sirijske Vlade da učestvuje u ovim pregovorima“, naveo je Ramzy.

De Mistura se istovremeno u Teheranu sastao sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Irana, bliskim saveznikom zvaničnog Damaska.

Na sjeveru Sirije, kurdske snage koje imaju podršku Sjedinjenih Američkih Država uspjele su osigurati kontrolu nad 40 posto grada Manbij, ključnim satelitom Raqqae, glavnog grada oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), navodi SOHR.

Posljednji napredak Sirijskih demokratskih snaga (SDF) otvorio je put za evakuaciju dodatnih 2.300 civila iz ovog grada, navode iz SOHR-a.

Sherfan Darwish, glasnogovornik SDF-a, kazao je kako je 40.000 do 50.000 civila oslobođeno sa područja pod kontrolom ISIL-a tokom borbi za ovaj grad koje ulaze u treći mjesec izvođenja. Dodao je kako SDF kontrolira skoro tri četvrtine Manbija.

De Mistura je u aprilu ove godine kazao kako se procjenjuje da je više od 400.000 osoba poginulo tokom krvavog građanskog rata u Siriji.

Izvor: Al Jazeera i agencije