Video: Oklopnim vozilom gazili demonstrante u Venecueli

Studenti Venecuele organizirali su u Caracasu nove antivladine demonstracije koje ulaze u drugi mjesec bez znakova jenjavanja, a broj stradalih povećan je na 37. Objavljen je i snimak kako policija oklopnim vozilima gazi demonstrante.

Vođa studenata ubijen je u četvrtak, a također je stradao i jedan 17-godišnji mladić. Vlasti su prethodno objavile da je 38-godišnji policajac iz centralne države Carabobo preminuo od povreda koje je zadobio u protestima, prenosi Beta.

 

 

Na Centralnom univerzitetu Venecuele vojnici su bacali suzavac na studente demonstrante. Ipak, mnogi su odbili da se povuku, a ljekari sa gas maskama zbrinjavali su povrijeđene.

Studenti sa drugog univerziteta u Caracasu mirno su hodali da predaju peticiju ogranku katoličke crkve, u kojoj su tražili od pape da se izjasni protiv nasilja i autoritarnih poteza vlade.

U protestima protiv vlade predsjednika Nicolasa Madura koji su počeli 1. aprila, poginulo je 37 osoba, više stotina ljudi je ranjeno, dok je više od 1.000 uhapšeno.

Demonstranti traže da se odmah održe predsjednički izbori, a venecuelanski predsjednik optužuje opoziciju da pokušava da izvede državni udar.

Izvor: Agencije