VIDEO: Okupljanje bjelačkih rasističkih grupa u Charlottesvillu

Bjelačke rasističke grupe su organizirale novo okupljanje u američkom gradu Charlottesville gdje je u demontracijama prije dva mjeseca jedna žena smrtno stradala.

Gradonačelnik Charlottesvilla je rekao da je dolazak manje grupe kod statue konfederalnog genelara „nova odvratna posjeta neonacističkih kukavica“. Okupljanje rasista koji su nosili baklje je organizirao Richard Spencer,  jedan od vođa.

Upravo je statua kod koje su se okupili bila povod sukoba u kojima je ubijena Heather Heyer, kada je jedan od neonacista automobilom udario u građane koji su mirno protestirali protiv rasizma. Na novom skupu je bilo nekoliko desetaka učesnika. Na društvenim mrežama su objavljeni snimci skupa, a okupljeni su između ostalog uzvikivali i parole „Rusija je naš prijatelj“.

Stotina bjelačkih nacionalista, zagovornika superiornosti bijelaca, pripadnika Ku Klux Klana i neonacista okupili su se u Charlottesvilleu 11. augusta, a uzvikivali su rasističke i antisemitske parole i “nasilno se sukobili s protivdemonstrantima”.

Navodni neonacist uletio je narednog dana automobilom među učesnike protivdemonstracija, usmrtio Heather Heyer i povrijedio 19 osoba. Poginula su i dva policajca kad se srušio helikopter u kojem su nadzirali proteste.

Kongres je osudio ubistvo Heather Heyer “kao domaći teroristički napad”. 

Izvor: Agencije