Video: Olujno nevrijeme pogodilo više gradova u BiH

Izvor: [Facebook/Edin Sahinovic]

Olujno nevrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom pogodilo je nekoliko krajeva BiH, što je izazvalo i poplave, javljaju bh. mediji.

Iz Općine Kakanj su naveli kako je strašno nevrijeme pogodilo mjesta u okolini Kaknja i to Bilješevo, Lučane i Modrinje.

“Vatrogasne ekipe su na terenu, pomažu mještanima i pumpama ispumpavaju vodu iz poplavljenih kuća. Tri automobila voda je doslovno nosila, a jedna osoba, koja je bila u vozilu, zadobila je lakše povrede”, kazali su iz Općine Kakanj.

Velike gužve su zabilježene i na regionalnom putu Kakanj – Zenica.

Odvijanje saobraćaja na autoputu A1 Zenica – Kakanj i regionalnom putu Kakanj – Zenica u potpunosti je obustavljeno, kako navode agencije, do okončanja radova mehanizacije na otklanjanju materijala koje je završilo na autoputu uslijed odrona zemlje.

Stanje prirodne nesreće

Štab Civilne zaštite Kalesija danas je na vanrednoj sjednici donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području šest mjesnih zajednica općine Kalesija: Seljublje,  Hrasno, Kikači, Tojšići, Vukovije Gornje i Vukovije Donje, prenosi Fena.

Jaka kiša i bujice poplavile su preko dvadeset stambenih i nekoliko privrednih objekata, uništen je jedan i oštećena dva mosta, uništena infrastruktura na stadionu FK Mladost Kikači i Sloga Tojšići, kao i vodovodne cijevi u MZ Kikači zbog čega je ovo naselje bez vode.

Također, su oformljene i dvije Komisije za procjenu šteta kako bi se što prije znao iznos materijalne štete koja je nastala nakon poplava.

Kako je iz Službe za informisanje Općine Kalesija saopćeno, prema preliminarnim informacijama štete se mjere desetinama hiljada konvertibilnih maraka.

Olujno nevrijeme, praćeno kišom i gradom, pogodilo je ranije danas i Mostar, gdje su ulice bile poplavljene, zbog čega je nastao saobraćajni kolaps.

Nevrijeme je i u općini Teslić i izazvalo odrone, nanose i poplave na putevima širom te općine.

Izvor: Agencije