Video: Parada ruskih vojnih snaga na Crvenom trgu

“Nema te sile na svijetu koja može porobiti ruski narod”, izjavio je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin na tradicionalnoj vojnoj paradi povodom 72. godišnjice Dana pobjede nad fašizmom te poručio da će Rusija uvijek biti na strani mira i otvorena za saradnju s međunarodnom zajednicom u borbi protiv svih prijetnji.

“Nema, nije bilo niti će biti sile koja bi mogla porobiti naš narod. On je do smrti branio svoju zemlju i napravio naizgled nemoguće: tjerao neprijatelja, slomio nacizam i zaustavio njegova zvjerstva”, rekao je on na moskovskom Crvenom trgu povodom pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu.

“Nikada nećemo zaboraviti da su slobodu Evrope i dugo čekani mir na planeti izvojevali upravo naši očevi, djedovi i pradjedovi”, dodao je.

“Lekcije iz prošlog rata pozivaju nas da budemo oprezni, a ruske oružane snage sposobne su odbiti bilo kakvu potencijalnu prijetnju”, rekao je ruski predsjednik, dodajući da trenutna situacija zahtijeva jačanje odbrambenih sposobnosti.

Međutim, Putin je poručio da će Rusija “uvijek biti na strani mira, s onima koji biraju put ravnopravne saradnje, koji odbacuje ratove”.

Prema njegovim riječima, obaveza današnje generacije jest osigurati mir i stabilnost za buduće naraštaje.

Istaknuo je da je Rusija spremna za saradnju s međunarodnom zajednicom u borbi protiv terorizma, ekstremizma i neonacizma i pozvao je međunarodnu zajednicu na konsolidaciju u toj borbi.

“Konsolidacija cijele međunarodne zajednice nužna je za efikasnu borbu protiv terorizma, ekstremizma, neonacizma i drugih prijetnji. Mi smo otvoreni za takvu saradnju”, rekao je Putin.

Rusima je čestitao Dan pobjede, a nakon toga je, uz počasnu paljbu, intonirana himna Rusije.

Crvenim trgom prodefiliralo je blizu 10.000 vojnika, 114 jedinica kopnenih snaga i 72 avijacijske jedinice.

Smotru je izvršio ministar odbrane Sergej Šojgu.

Ruski borbeni avioni i helikopteri nisu učestvovali na paradi zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Čestitajući veteranima i pripadnicima oružanih snaga Dan pobjede, Šojgu je rekao da je taj datum zauvijek upisan u svjetsku historiju i bio je i ostao “simbol istinskog domoljublja i duhovne veličine” ruskog naroda, koji je, prošavši kroz strašna iskušenja okrutnog rata i krvoprolića, odbranio slobodu i nezavisnost domovine i oslobodio Evropu od nacizma.

Sovjetski savez u Drugom svjetskom ratu izgubio je devet miliona vojnika.

Izvor: Agencije