Video: Pobunjenici otjerali američke vojnike

Izvor: YouTube / Ajansa Hawar ANHA

Manji broj pripadnika američkih trupa ušao je danas u sirijski grad al-Rai, u blizini turske granice, u okviru operacija za koordiniranje zračnih napada protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), ali su se ubrzo morali povući natrag ka Turskoj.

Reuters se poziva na neimenovani izvor među sirijskim pobunjenicima koji tvrdi da se radilo o pet ili šest članova američkog vojnog osoblja koji su prisiljeni da se vrate prema turskoj granici nakon što su sirijski pobunjenici protestirali zbog njihovog prisustva u gradu.

Agencija navodi da je i Sirijska opservatorija za ljudska prava također izvijestila o tom incidentu i navela da su američke snage napustile Al-Rai u oblasti Halep, ali da su i dalje na sirijskom tlu.

‘Dvostruka igra’

Aktivisti su na društvenim mrežama objavili videosnimke koji prikazuju izlazak američkih vojnika iz tog grada, dok su pripadnici pobunjeničke Slobodne sirijske vojske (FSA) uzvikivanjem antiameričkih parola proslavljali odlazak Amerikanaca.

Slobodna sirijska vojska je početkom septembra zauzela grad al-Rai uz podršku turske artiljerije i zračnih snaga.

Ovaj grad je prethodno više puta prelazio iz vlasti pobunjenika pod vlast ISIL-a i obratno.

Američki vojnici su se prvi put pojavili na sirijskom tlu u blizini Raqqe, de facto prijestolnice ISIL-a u Siriji, gdje su obučavali pripadnike kurdskih snaga.

Aktivisti smatraju da protjerivanje američkih vojnika dolazi u kontekstu politike Washingtona u Siriji. Tvrde da SAD igra dvostruku igru podržavajući Kurde s jedne strane i operaciju Štit Eufrata s druge strane.

Izvor: Agencije