Video: Pobunjenici pokrenuli akciju razbijanja opsade Halepa

Izvor: YouTube / Qasioun News Agency

Pobunjenici u Siriji počeli su u petak protivnapad protiv vladinih snaga i njihovih saveznika kako bi prekinuli opsadu istočnog Halepa.

Napade zasad izvršavaju pobunjenici izvan Halepa, ali im se pobunjenici u gradu navodno namjeravaju pridružiti.

“Sve revolucionarne frakcije bez izuzetka učestvuju u borbi”, rekao je vojni glasnogovornik frakcije Fastakim u gradu, a prenijela je agencija AP.

 

 

One uključuju Front Fateh al-Sham, bivšu Frontu Nusra kao i Ahrar al-Sham.

Medijski aktivisti objavili su niz videa u kojim su prikazane pripreme pobunjenika za ofanzivu na Halep.

Aktivist Muaz al-Shami intervjuirao je borce koji su kazali da je njihov moral visok uoči borbe. U istom snimku prikazan je i ulazak oklopnih snaga pobunjenika u područje Fabrike kartona.

 

Izvor: YouTube / Muaz al-Shami

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) izvijestila je da su pobunjenici osvojili Fabriku kartona uz brojne ljudske žrtve na obje strane.

Pobunjenici su osvojili i zapadni dio predgrađa Al-Assad, uz snažnu artiljerijsku podršku koja je bila usmjerena na predgrađa Halepa pod kontrolom režima, navodi SOHR.

Granatiranje aerodroma

Gotovo 275.000 ljudi nalazi se već nekoliko mjeseci pod opsadom vladinih snaga u istočnom dijelu grada.

SOHR je saopćio da je više od 15 civila ubijeno, a stotinjak ranjeno u pobunjeničkom granatiranju zapadnog Halepa. Navodno je također gađan vojni aerodrom al-Najrab.

Drugi najveći grad u Siriji je od 2012. podijeljen između zapadnih četvrti koje drži režim i istočnog područja pod kontrolom pobunjenika.

Izvor: YouTube / SMART News Agency
Izvor: Al Jazeera i agencije