Video: Pobunjenici presjekli odstupnicu ISIL-u iz Raqqe

[YPG PRESS OFFICE via Storyful]

Sirijske demokratske snage (SDF), koje podržavaju Sjedinjene Američke Države, saopćile su da su presjekle posljednju odstupnicu boraca grupe Islamska država Irak i Levant iz grada Raqqe, te da su pripadnici SDF-a sa nekoliko frontova napredovali dublje u de facto prijestolnicu ISIL-a.

Snage SDF-a se zajednički sa kurdskim Jedinicama narodne zaštite (YPG) bore se protiv ISIL-a u tom gradu.

Okruživanjem boraca grupe Islamska država Irak i Levant, sirijske opozicijske snage su zadale novi poraz ISIL-u, koji gubi teritoriji u Siriji i Iraku, dok im se finansije iscrpljuju.

Usprkos porazu, borci ISIL-a su pokrenuli iznenadne protunapade u četvrtima koje su nedavno osvojile Sirijske demokratske snage, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Nakon višemjesečnog opkoljavanja, kurdsko-arapski savez presjekao je u četvrtak posljednji izlaz koji bi borcima ISIL-a omogućio da pobjegnu iz tog grada na sjeveru Sirije.

Do objave dolazi tačno tri godine nakon što je ISIL proglasio “halifat” na teritoriji koji su njegovi borci osvojili u Siriji i susjednom Iraku.

Prema nekim procjenama, ISIL je u Siriji od tada izgubio 60 posto teritorija i 80 posto prihoda.

Ured za medije YPG-a je objavio snimak za koji kažu da prikazuje napredovanje snaga SDF-a u grad Raqqu, te ulične borbe protiv ISIL-a.

Raqqa je od 2014. godine pod kontrolom grupe ISIL, a snage sirijske opozicije uz pomoć koalicijskih zračnih udara su krenule u ofanzivu na taj grad početkom juna.

Između tri i četiri hiljade boraca ISIL-a navodno se kriju u Raqqi, gdje su nastavili organizirati odbranu.

Od početka sukoba u Siriji, u martu 2011. godine, više od 320.000 ljudi je poginulo, a milioni su raseljeni, prenose agencije.

Izvor: Agencije