VIDEO: Policajac 16 puta pucao u tamnoputog tinejdžera

Stotine demonstranata zatvorile su u utorak navečer glavnu raskrsnicu u Chicagu nakon što su vlasti objavile uznemirujući snimak na kojem se vidi kako je policajac Jason Van Dyke prošle godine ubio 17-godišnjeg Laquana McDonalda sa 16 metaka.

Šef policije i gradonačelnik Chicaga pozvali su na smirivanje situacije, neposredno nakon što je bijeli policajac optužen za ubistvo crnog tinejdžera.

Ta bi snimka mogla povećati rasnu napetost u trećem gradu SAD-a, nakon sličnih policijskih zloupotreba koje su u posljednjih 18 mjeseci izazvale nemire u drugim gradovima u zemlji.

 

Prizori snimljeni kamerom iz vozila snaga reda otkrivaju okolnosti u kojima je prošle godine brutalno ubijen McDonald.

Optužbe za ‘ubistvo s predumišljajem’

Snimak prikazuje mladića kako hoda nasred ceste sa predmetom u ruci, za kojeg vlasti tvrde da se radilo o nožu, a čini se da se nije želio odazvati policajcima koji su ga željeli pregledati. Međutim, prema videu, mladić nije izveo nikakav prijeteći pokret prema njima.

Kada se tinejdžer udaljio prema rubu ceste, policajac Jason Van Dyke otvorio je vatru, pokosivši McDonalda. Dok je ležao na tlu, policajac je nastavio hladnokrvno pucati u njega.


Tinejdžer upucan na cesti Foto: AP

Stotine osoba počelo se u utorak navečer okupljati na raznim mjestima u gradu blokirajući saobraćaj, izvijestili su američki mediji. Došlo je do nekoliko napetih situacija sa snagama reda.

Jason Van Dyke (37) optužen je za “ubistvo s predumišljajem”. Kazneno gonjenje policajca iznimno je rijetko u SAD-u, a u Chicagu već decenijama nijedan policajac nije optužen za ubistvo na dužnosti, prenose agencije.

Izvor: Al Jazeera i agencije