Video: Policajci ubijeni u pucnjavi u Jordanu

Izvor: [YouTube/ خالد فسفوس]

Najmanje četvorica policajaca i jedan osumnjičeni su ubijeni u oružanom sukobu na rubu grada Karaka u južnom Jordanu nakon što su snage sigurnosti upale u stan, saopćila je policija.

Još dvojica osumnjičenih su uhapšena nakon sukoba u selu Wesya, nedugo nakon što je grupa Islamska država Irak i Levant preuzela odgovornost za napade u nedjelju na popularnom turističkom odredištu u Karaku.

Izvori su kazali Al Jazeeri da su osumnjičeni bili na listi traženih i nisu bili povezani sa napadačima iz Karaka u nedjelju.

ISIL preuzeo odgovornost

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant je ranije preuzela jdgovornost za napade izvedene u nedjelju na jugu Jordana, u kojima je poginulo 10 ljudi, dok je povrijeđeno najmanje 34.

ISIL je to objavio na internetskoj stranici Shumukh al-Islam, javlja AP. Oružana grupa je navela da su “četiri vojnika kalifata mitraljezima i ručnim bombama ubili 10 “otpadnika““.

U saopćenju je navedeno i da je tome prethodio žestok sukob sa jordanskim snagama sigurnosti.

U napadima je ubijeno sedam policajaca, dva civila i jedna kanadska državljanka. AP navodi da su zvaničnici Jordana odbili da identificiraju napadače.

Napad je izvedena u Karaku, turističkoj destinaciji poznatoj po jednoj od najvećih križarskih tvrđava u tom području, 120 kilometara udaljenoj od Amana.

Prvi napad bio je na policijsku patrolu koja je provjeravala požar u jednoj kući u Karaku. Muškarci su iz kuće otvorili vatru na policajce i jednog ranili, a zatim pobjegli automobilom.

Drugi napad naoružanih napadača uslijedio je na drugu policijsku patrolu bez povoda.

U akciji policije zaplijenjeno je i oružje te velika količina eksploziva.

Izvor: Al Jazeera i agencije