Video: Navaljni među 1.000 uhapšenih na protestima protiv Putina

Više od 1.000 ljudi privedeno je u Rusiji na protestima uoči inauguracije predsjednika Vladimira Putina na novi mandat, a sazvanih na poticaj opozicijskog vođe Alekseja Navljanog koji je i sam uhapšen, reklo je nevladino udruženje, a prenose agencije.

Protesti su održani osim u prijestolnici Moskvi i u drugim gradovima Rusije, javljaju agencije.

[Вечная Мерзлота via Storyful]

Policija je osim toga upotrijebila suzavac i silu kako bi razbila protestno okupljanje u Moskvi, javlja agencija AFP s mjesta događaja.

Naguravanja je bilo između pristalica opozicije i pristaša Kremlja, dodaje AFP.

Aleksej Navaljni priveden je u subotu ubrzo nakon što je stigao u središte Moskve na protest, rekao je njegov suradnik, prenosi Hina.

“Navaljni se pojavio na Trgu Puškinskaja i ubrzo je priveden”, rekao je opozicijski političar Leonid Volkov  i dodao “(privođenje) je apsolutno protuzakonito.

Priveden je dok je gomila izvikivala “Sramota!” i to na ukrajinskom jeziku, koristeći slogan proevropskog ustanka na Majdanu u Kijevu 2014, kojim je Ukrajina svrgnula tadašnjeg prorurskog predsjednika.

 

 

Ruske vlasti pokušale su spriječiti održavanje protesta hapšenjima u nekoliko gradova i pretresom ureda organizacije Navaljnog.

Protesti su planirani u 90 ruskih gradova pod geslom “On nije naš car!”.

Protukorupcijski aktivist Navaljni zbog ranije sudske osude nije mogao sudjelovati na predsjedničkim izborima u martu, na kojima je Putin dobio 77 posto glasova i osvojio četvrti mandat. Putin je na vlasti gotovo dva desetljeća kao predsjednik ili premijer.

Protesti su održani u subotu i na Dalekom ruskom istoku i u Sibiru, piše Reuters.

U gradu Ekaterinburg na Uralu, nekih 1.500 kilometara istočno od Moskve, Reutersov reporter javio je da su demonstranti izvikivali “Dolje car!”

Predsjednik Putin (65), koji je u Rusiji na vlasti od 2000. godine u svojstvu predsjednika ili premijera, treba položiti zakletvu na novi predsjednički mandat na svečanosti u Moskvi u ponedjeljak.

Uz podršku državnih medija i vladajuće stranke i prema anketama s podrškom gotovo 80 posto birača, Putin je slavljen kao otac domovine koji je zemlji vratio nacionalni ponos i ojačao Rusiju na svjetskoj pozornici, prije svega intervencijama vojske u Ukrajini i Siriji, piše Reuters.

No opozicija tako ne misli, o čemu svjedoči i Navaljnijev post na Twitteru.

“Plašljivi starac Putin misli da je car. Nije car i zato trebamo izaći na ulice 5. maja”, bio je napisao Navaljni.

Ruske vlasti proglasile su proteste nezakonite i tvrde da nisu bili ranije najavljeni.

Putin je ponovno bio izabran na predsjedničkim izborima u martu sa 77 posto glasova što je njegov najbolji rezultat i uopće najbolji rezultat u postsovjetskoj Rusiji.

Evropski promatrači ocijenili su da birači i nisu imali istinskog izbora i izrazili su žaljenje zbog  nepoštenog pritiska na glasove kritike.

Opozicijske vođe i kritičari poput Navaljnog optužuju Putina da kontrolira korumpirani autoritarni sistem i zamjeraju mu nezakonitu aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima 2014, što je izoliralo Rusiju na međunarodnoj sceni.

Izvor: Al Jazeera i agencije