Video: Policija koristila gumene metke na protestu u Pretoriji

 

 

Policija Južnoafričke Republike (JAR) ispalila je gumene metke i šok granate kako bi razbila sukobe između lokalnih demonstranata i migranata nastalih u maršu protiv imigracije u Pretoriji.

Kuće i prodavnice koje su bile u vlasništvu stranaca u posljednjih nekoliko sedmica su opljačkane i spaljene, a neki Južnoafrikanci navode da su to bili bordeli i jazbine droge, prenosi AFP.

U posljednjih nekoliko godina napadi na strance su se događali često u Južnoafričkoj Republici, a podstaknuti su visokim stopama nezaposlenosti i siromaštva, prenosi Tanjug.

Policija u Pretoriji formirala je linije koje će odvajati demonstrante u rastućim tenzijama između nekih Južnoafrikanaca i migranata iz Nigerije, Zimbabvea, Somalije, Pakistana i drugih država.

“Previše je ovdje ljudi koji donose drogu i daju je mladima, ali i zločinima koje to donosi”, rekao je jedan učesnik marša, dok Kleman Melfort (26), migrant iz Zimbabvea, kaže da se ne plaši borbe.

Predsjednik JAR-a Jacob Zuma oštro je osudio najnoviji talas ksenofobije i naveo da je bilo “prijetnji nasiljem i zastrašivanja i uništavanja imovine nedržavljana”.

U nekim sredinama stanovnici krive “došljake” za zločine koji su se dogodili, posebno za trgovinu drogom, navodi se u saopćenju predsjedništva države.

Kako navodi AFP, Zuma je građane pozvao da prestanu da krive migrante za široku rasprostranjenost kriminala u državi, ali je naveo da će se država postarati da stane na put poslovima sa drogom i ilegalnim migrantima.

U prethodnoj sedmici više od 20 prodavnica je bilo obijeno u predgrađu Pretorije, dok su u južnom dijelu Johanesburga stanovnici napali najmanje 12 kuća.

Alan Bom (47) iz DR Kongo koji živi u Južnoafričkoj Republici već 14 godina, rekao je agenciji da je odlučio da ostane u kući u toku marša i dodao: “vrlo dobro znamo da je bilo napada, uplašeni smo”.

U Južnoafričkoj Republici 2008. se dogodio najgori oblik nasilja izazvanog ksenofobijom uslijed kog je život izgubilo 62 osobe.

Najmanje sedam osoba je poginulo u 2015. godini, u sličnim nemirima u Johanesburgu i Durbanu, kada su bande napale i jurile afričke imigrante.

Izvor: Agencije