Video: Policija nasilno izvlači izbjeglice iz zatvora

[Izvor: Twitter / Walid Zazai]

Policija u Papui Novoj Gvineji upala je u rasformirani australijski izbjeglički zatvor na otoku Manusu i pokušava izbaciti izbjeglice koje odbijaju izaći.

Pedesetak izbjeglica napustilo je kamp autobusima, ali 330 drugih reklo je da ih je strah izaći zbog mogućih napada mještana.

Policija i državni zvaničnici ušli su u zatvor u četvrtak kako bi natjerali muškarce da se premjeste u smještaj u obližnji grad Lorengau.

Na društvenim mrežama objavljeni su videosnimci muškarca koji je dobio epileptični napad usljed nasilnog izvlačenja iz izbjegličkog centra.

Izbjeglice javljaju da im policija uništava krevete i drugu imovinu.

‘Humanitarna katastrofa’

[Izvor: Anonymous via Storyful]

Australija plaća Papui Novoj Gvineji i maloj pacifičkoj državi Nauruu za smještaj hiljada azilanata iz Afrike, s Bliskog istoka i iz Azije, koji od 2013. brodovima pokušavaju doći do Australije.

Prekinuta je opskrba vodom, električnom energijom i hranom kada je izbjeglički kamp na otoku Manusu zvanično zatvoren 31. oktobra nakon odluke Vrhovnog suda Papue Nove Gvineje da je australijsko smještanje izbjeglica na tom mjestu neustavno.

Shen Narayanasamy, direktorica australijske aktivističke organizacije Getup!, posjetila je centar i kazala za Al Jazeeru da su uvjeti u njemu užasni.

“Radila sam u postkonfliktnim zonama. Uvjeti koje smo zatekli gori su nego igdje – centar je pretrpan, ljudi spavaju u brodskim kontejnerima, nemaju vode ni hrane”, rekla je Narayanasamy.

“Ovi muškarci pritvoreni su više od četiri godine, a uglavnom su to legalne izbjeglice. Jasno je da je za njih odgovorna Australija, u pravnom smislu. Papua Nova Gvineja djelomično je odgovorna, ali Australija ih je natjerala da odu tamo”, dodala je.

“U pravnom smislu, jasno je da je ovo kriza ljudskih prava. Prije četiri godine Amnesty International nazvao je ovo katastrofom.”

[Izvor: Manus Alert]

Izvor: Al Jazeera i agencije