Video: Policija razdvojila neonaciste i antifašiste u Berlinu

Ljevičarske grupe saopćile su da planiraju 'koristiti sva sredstva' kako bi blokirale marš u znak sjećanja na Hessa (EPA)

Gotovo 500 ekstremnih desničara održalo je marš u Berlinu povodom 30. godišnjice smrti naciste Rudolfa Hessa.

U blizini njihovog marša okupilo se gotovo 500 učesnika kontramitinga, a od desničara su ih razdvajale stotine policajaca u punoj opremi, prenosi AP.

Glasnogovornik policije Carsten Muller rekao je da je policija uvela brojna ograničenja kako bi marš protekao mirno, prenosi Tanjug.

Organizatorima je rečeno da mogu marširati, ali im nije dozvoljeno da veličaju Hessa koji je umro u zatvoru Spandau.

Ljevičarske grupe saopćile su da planiraju “koristiti sva sredstva” kako bi blokirale marš u znak sjećanja na Hessa, koji je bio držan u zatvoru nakon dramatičnog solo leta u 1941. iz nacističke Njemačke u Škotsku s ciljem okončanja Drugog svjetskog rata.

 

 

Hess je robijao u zatvoru Berlin-Spandau i počinio je samoubistvo u augustu 1987. u 93. godini života, prenosi Fena.

Pokušaji njemačkih političara da zabrane desničarski skup bili su neuspješni, a glasnogovornica lokalnih vlasti u Berlinu naglasila je temeljni značaj slobode okupljanja.

Vlasti su izdale dozvole za najmanje četiri kontrademonstracije koje imaju podršku Socijaldemokrata lijevog centra, ekološke stranke Zelenih i ekstremno ljevičarske Die Linke, kao i sindikata i antifašističkih grupa.

Osuđen na doživotnu robiju

Kai Wegner, lokalni parlamentarac, upozorio je na rizik uličnih sukoba, rekavši da “Spandau ne smije postati drugi Hamburg”, aludirajući na nasilje koje je preplavilo sjeverni lučki grad tokom prošlomjesečnog samita G20.

Hess je idealiziran među mnogima na njemačkoj neonacističkoj sceni jer je ostao odan prvobitnim idealima nacionalsocijalizma iz 1920-ih i ranih 1930-ih.

Ti ideali otvorili su put Hitlerovom režimu da vlada Njemačkom od 1933. do njene propasti u 1945. kada su se savezničke snage primicale Berlinu.

Nakon leta u Škotsku kako bi pregovarao sa saveznicima o okončanju rata, Hess je prebačen u zatvor uoči kasnije presude za ratne zločine. Osuđen je na doživotnu robiju u bivšem savezničkom zatvoru iz ratnih vremena.

Zatvor je bio Hessov dom 30 godina prije nego što je bio uništen iz straha da bi mogao postati mjesto idolopoklonstva.

Hessovo tijelo je prebačeno i kremirano nakon što je njegova porodična grobnica u Bavarskoj postala redovno mjesto hodočašća neonacista, prenosi dpa.

Izvor: Agencije