VIDEO: Poštar helikopterom sletio u dvorište Kongresa

Izvor: Youtube/World News

Na travnatu površinu ispred američkog Kongresa sletio je mali helikopter, a pilot, koji tvrdi da je poštar i da je htio dostaviti protestna pisma članovima Kongresa, odmah je uhapšen, dok je policija zatvorila sve okolne ceste.

„Bombaški odred policije na Capitolu nastavlja istraživati girokopter [mali helikopter]“, kazala je poručnica Kimberly Schneider.

Policija nije još identifikovala pilota ili govorila o njegovim motivima, ali Doug Hughes, poštar sa Floride, preuzeo je odgovornost za ovaj čin, rekavši da je dostavljao pisma za 535 članova Kongresa kako bi skrenuo pažnju na korupciju u finansiranju predizborne kampanje.

„Kao što sam izvijestio vlasti, nemam nikakve nasilne namjere“, napisao je Hughes na svojoj web stranici The Democracy Club.

„Lagana letjelica ne predstavlja veliku fizičku prijetnju – može predstavljati političku prijetnju. Nadam se. Nema razloga za brigu – samo dostavljam poštu“, naveo je.

‘Policija ga je brzo odvela’

Da je pilot spustio malu letjelicu malo bliže Kongresu, vlasti bi bile spremne da pucaju na njega, rekao je Michael McCaul, predsjednik Komisije za nacionalnu sigurnost.


[Youtube/World News]

Turist John Jewell posvjedočio je da je policija već bila ispred helikoptera kada je sletio.

„Nije izašao sve dok mu policajci nisu rekli da to uradi. Podigao je ruke u zrak i policija ga je brzo odvela“, kazao je.

U Washingtonu je zabranjeno letenje bez dozvole iznad Bijele kuće, Capitol Hilla i drugih ključnih zgrada institucija.

Izvor: Agencije