Video: Prekinuta sjednica Sabora, opozicija ‘okupirala’ govornicu

Sabor, Hrvatski sabor
Govornicu je okružilo desetak zastupnika opozicije štiteći Miru Bulja kako ga ne bi odvela saborska straža (Screenshot)

Sjednica Hrvatskog sabora u srijedu prekinuta je nakon prosvjeda i “okupacije” govornice od dijela zastupnika oporbe zbog rasporeda zakona i sprječavanja saborske straže da intervenira protiv zastupnika Mire Bulja, koji je bez dozvole stao za saborsku govornicu, prenose hrvatski mediji.

Nakon niza pritužbi koje nisu uvažene oporba je bez reda i dozvole počela izlaziti na govornicu, pa je predsjedavajući Željko Reiner iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) prvo prekinuo sjednicu na deset minuta, a onda je i završio za danas, prenosi Večernji list.

Oporbeni saborski zastupnici predvođeni zastupnicima Mosta burno su u srijedu reagirali na ubacivanje u današnju raspravu Konačnog prijedloga zakona o poljoprivredi zahtijevajući da se o toj točki raspravlja u četvrtak, kako je i bilo najavljeno.

Opomene i oduzete riječi

“Riječ je o najbitnijem zakonu u Hrvatskoj, kojeg sada žele podvaliti u poslijepodnevnim satima bez da je ovdje ministar i saborski zastupnici. Rugate se s javnošću i poljoprivrednicima”, kazao je zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj, tražeći da se prekine sjednica i rasprava o tom zakonskom prijedlogu prebaci za sutra.

Apelu se pridružio i Nikola Grmoja (Most) ustvrdivši kako ne zna zašto vladajući nameću tu točku dok nije nazočan ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Domagoj Hajduković iz Socijaldemokratske partije (SDP) kazao je kako je povrijeđeno nepisano pravilo da se najavljuje kada će određene točke biti na dnevnom redu da bi se zastupnici mogli pripremiti za raspravu.

[Ivan Pernar / Facebook]

Predsjedavajući Željko Reiner rekao je kako ministar ne mora biti u Saboru kada se predstavlja zakon, kao i da se određene točke mogu dodati na raspravu.

“Očito ovo ima neku svrhu ili razlog da se oko toga diže takva buka”, kazao je.

Bulj je potom prosvjedujući stao za govornicu bez dozvole predsjedavajućeg, a nakon njega isto je napravio Grmoja, zbog čega su dobili opomene i oduzeta im je riječ.

Reiner je tada zatražio da se sjednica prekine i da straža odvede Bulja, nakon čega je govornicu okružilo desetak zastupnika oporbe iz redova Hrvatske seljačke stranke (HSS), SDP-a, Mosta i Živog zida štiteći Bulja kako ga ne bi odvela saborska straža.

‘Ima i nas drugih koji imamo oružje’

U burnoj atmosferi pale su i teške riječi, pa je tako iz redova HDZ-a Ante Bačić doviknuo Bulju “Čobane!”, a Grmoja vikao “Protiv uništavanja hrvatskog sela, štetočina iz HDZ-a, protiv Ante Bačića, najvećeg uhljeba u Saboru!”

“Poštovani moji branitelji, dok vi lijepo sjedite kod kuće, pogledajte što vam se događa u Hrvatskom državnom saboru. Pogledajte ove moje kolege koji su prisutni, pa razmislite kome ste dali državu da je vodi”, rekao je zastupnik HDZ-a Stevo Culej, na što mu je Grmoja dobacio da HDZ vodi državu, prenosi Index.hr.

“Sve ću vas kući potjerat, niti jedan ovdje neće ostat, doći će vrijeme, prijatelji”, govorio je Culej i poručio da će dovesti tisuću ljudi i sve ih smijeniti.

“Ima i nas drugih koji imamo oružje. Ima nas koji smo bili branitelji i imamo oružje. Nismo se bojali ni u Gradiški ni u Vukovaru”, doviknuo je jedan od okupljenih Culeju.

Reiner je prekinuo sjednicu do sutra, kada će se Sabor raspravljati o Konačnom prijedlogu zakona o poljoprivredi. 

“Sjednica će se nastaviti sutra jer je nasilno prekinuta”, konstatirao je.

Prije toga je Ivan Pernar (Živi zid), koji je na svojoj Facebook stranici objavio i snimku događanja u sabornici, prosvjedovao zbog telefoniranja predsjedavajućeg Reinera za vrijeme rasprave.

“Molim predsjedavajućeg da ne razgovara na telefon. Je li kulturno tako voditi sjednicu?”, upitao je Reinera.

“Što je ovo, gospodine Reiner? Spustite telefon!”, zatražio je i Grmoja, a Bulj mu je predložio da sam sebi dadne opomenu zbog razgovaranja na mobitel.

Burna rasprava od početka

Buru u sabornici u srijedu je već na početku saborskog zasjedanja izazvao prijedlog predsjedavajućeg Sabora Željka Reinera da se objedinjeno rasprave 33 točke dnevnog reda koje se odnose na “prilagodbe” Zakona o Državnom inspektoratu. Iz redova oporbe poručivali su da je riječ o “lex fotelji”, “lex Mikuliću” te kako je na djelu “politička sapunica [Milana] Bandića i [Andreja] Plenkovića u kojoj se jednom čovjeku [Andriji Mikuliću, predsjedniku Gradske skupštine Grada Zagreba i saborskom zastupniku HDZ-a] ‘šteli’ fotelja glavnog državnog inspektora”.

“Ne slažemo se jer se radi o podređivanju Hrvatskog sabora jednoj strani i osobi. Danas bi se trebalo raspravljati o ‘lex fotelji’ i ‘lex Mikuliću’, a Sabor bi trebao objediniti 33 točke kako bi se to stvorilo”, revoltirano je prosvjedovao SDP-ovac Gordan Maras pozivajući Reinera da “ne podređuje Sabor HDZ-u i Andriji Mikuliću”.

Optužbama se pridružio i “mostovac” Marko Sladoljev, koji je poručivao kako se jednom čovjeku daju faraonske ovlasti.

“Ova trgovačka koalicija kadrovira u zagrebačkoj skupštini, a Sabor se pretvorio u izglasavanje zakona zbog jednog čovjeka”, isticao je Sladoljev.

Reiner je potom predložio glasovanje, no oporba je upozoravala kako nema kvoruma.

“Za ovakvu situaciju ne treba kvorum već je dovoljna većina nazočnih zastupnika. Tako piše u Poslovniku, a ja se striktno uvijek držim Poslovnika”, uzvraćao je Reiner.

Rezultat glasovanja bio je 46 “za” objedinjenu raspravu o 33 točke, a jedan (Branimir Bunjac – Živi Zid) “protiv”, no oporba u tom glasovanju nije željela sudjelovati.

Izvor: Agencije