Video: Pronađeni dijelovi ruskog aviona

U potrazi učestvuje više hiljada ljudi, 32 broda, 80 ronilaca, pet helikoptera, dronova i podmornica na daljinsko upravljanje (EPA)

Izvor: Rusko ministarstvo za vanredne situacije

Spasilačke ekipe pronašle su dijelove aviona koji se u nedjelju srušio u Crno more, pri čemu je poginulo 92 ljudi, saopćilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

Ministarstvo je saopćilo da su ronioci pronašli veće dijelove aviona, a ne trup letjelice, kako je ranije saopćeno.

“Preliminarni podaci ukazuju na to kako su dijelovi na dubini od 27 metara, 1,6 kilometara od obale iz pravca aerodromske piste“, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Izvor upoznat sa operacijom potrage i spašavanja kazao je za RIA Novosti kako su četiri fragmenta aviona Tu-154 nađena u Crnom moru u ponedjeljak. Do sada je pronađeno 11 tijela žrtava.

Gotovo 3.500 ljudi učestvuje u potrazi za tijelima, dijelovima aviona i predmetima u oblasti u kojoj se putnički avion Ministarstva odbrane Rusije srušio nekoliko minuta nakon što je poletio u nedjelju ujutro.

“U toku je višesatna operacija pretraživanja, sa 3.500 ljudi, 39 čamaca i brodova, 135 ronilaca, sedam mini-podmornica za navigaciju u velikim dubinama, avionima i bespilotnim letjelicama”, rekao je ranije ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov, izvijestivši premijera Dmitrija Medvedeva na sastanku Kabineta, prenosi Tass.

Pretragu izvodi zajednička grupa Ministarstva odbrane i Ministarstva za vanredne situacije, pogranične straže Federalne službe sigurnosti (FSB), ruske agencije za avijaciju “Rosavijacija” i Federalne agencije za pomorski i riječni saobraćaj “Rosmorečflot”.

Dan žalosti

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je ranije kako će uzroci pada aviona biti detaljno istraženi i porodice žrtava će dobiti neophodnu pomoć.

U Rusiji je danas Dan žalosti.

Ruska Federalna služba sigurnost (FSB) objavila je da nema naznaka da su teroristi izazvali pad vojnog aviona, javlja Tass.

Ruski istražni komitet istražuje različite teorije o tome šta je moglo dovesti do avionske nesreće. To je potvrdio ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov, koji je i vođa vladine komisije za istraživanje nesreće.

Poginuli članovi Ansambla Aleksandrov

Avion ruske vojske, koji je prevozio članove poznatog vojnog ansambla i novinare, srušio se u Crno more netom nakon polijetanja.

Više od 60 članova međunarodno poznatog Ansambla Aleksandrov, zvanične muzičke grupe ruske vojske, nalazilo se na letu, dodaju iz ministarstva.

Na listi, koju je ministarstvo objavilo, nalaze se imena 64 člana ansambla, kao i njegovog kompozitora Valerija Halilova. Oni su putovali u Siriju kako bi proslavili Novu godinu sa ruskim trupama. Također, u avionu je bilo i devet novinara.

Izvor: Al Jazeera i agencije