Video: Protesti u Skoplju, povrijeđeno sedam policajaca

[Radio Slobodna Evropa na Makedonski via Storyful]

Sedam policajaca povrijeđeno je u nedjelju naveče u nasilnim protestima ispred zgrade makedonskog Sobranja u Skoplju, dok je 25 demonstranata privedeno, javlja Tanjug.

Najnovije podatke saopštilo je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je navelo da je dio demonstranata upotrebio “rasprskavajuća sredstva i nasilno gurao zaštitnu ogradu s namjerom da nasilno uđe u Sobranje”.

“U cilju da se spriječi eskalacija situacije i nasilan upad u Sobranje, a postupajući u skladu sa procedurama, policija je upotrebila suzavac”, navodi se u saopštenju.

MUP je naveo da poštuje pravo na miran protest, poručujući da neće dozvoliti upotrebu sile i nasilni upad, kao i narušavanje javnog reda i mira, dok je ministarstvo apelovalo na demokratski način izražavanja javnog mišljenja.

[Martin Stefanovski via Storyful]

Pokušaj nasilnog ulaska u Sobranje

Agencija MIA je prethodno je javila da je tokom protesta intervenisala i Hitna pomoć zbog povrijeđenih osoba. Zasad, međutim, nema informacija koliko je ljudi povrijeđeno. Medicinski tim je reagovao po zahtjevu policije.

Makedonska agencija je izvijestila da je policija suzavcem rastjerala nasilne demonstrante ispred Sobranja.

Dio učesnika protesta u Skoplju, koji se protive potpisivanju sporazuma Grčke i Makedonije o imenu bivše jugoslovenske republike, zasuli su šok bombama, pirotehničkim sredstvima i kamenjem policiju koja je uzvratila suzavcem.

Makedonski mediji izvještavaju da je u pitanju grupa fudbalskih huligana.

Protesti, organizovani preko društvenih mreža, održani su zbog nezadovoljstva sporazumom o rješavanju grčko-makedonskog spora oko imena.

Historijski dogovor

Okupljeni građani su, kako prenosi MIA, pokušali nasilno da probiju kordon policije i uđu u zgradu parlamenta uzvikujući: “Makedonija, ne damo ime”, pjevajući patriotske pjesme.

Grčka i Makedonija potpisale su sporazum po kojem će novo ime bivše jugoslovenske republike biti Republika Severna Makedonija.

Sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke potpisali su u nedjelju u mjestu Psarades, na grčkoj obali Prespanskog jezera, šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kotzias i Nikola Dimitrov, u prisustvu premijera dve zemlje, Alexisa Tsiprasa i Zorana Zaeva. 

Tom činu prisustvovao je i posrednik UN Matthew Nimetz, kao i podsekretarka za politička pitanja UN Rosemary DiCarlo, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i evropski komesar za pregovore o proširenju i politiku susjedstva Johannes Hahn.

Atina i Skoplje su, nakon dvije i po decenije, postigli historijski dogovor da “Republika Severna Makedonija” bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Sporazum treba još da potvrde parlamenti dvije zemlje, a u Makedoniji i građani na referendumu.

Izvor: Al Jazeera i agencije