Video: ‘Providni’ kamion spreman za cestu

 

 

“Providni sigurnosni kamion” spreman je za probnu vožnju argentinskim putevima, nakon što je južnokorejska kompanija Samsung završila višemjesečne eksperimente na ovom vozilu, koje omogućava vozačima iza njega da praktično “vide” kroz kamion i zaključe da li je sigurno preteći ga na putu, javljaju agencije.

Koncept na kojem je zasnovana nova tehnologija, testirana na kamionima marke Volvo, prilično je jednostavan – na zadnjem dijelu kamiona, tačnije na četiri velika ekrana, prikazuje se videosnimak puta koji vozač kamiona ima ispred sebe i tako kamion na neki način postaje “providan” za vozače iza.

Prednji dio kamiona opremljen je sa dvije bežične kamere, koje uživo prenose snimak puta na velike ploče, koje na zadnjem dijelu vozila čine jedan veliki ekran.

 

 

Ti specijalni monitori su otporni na vodu i prašinu i pružaju visokokvalitetnu sliku, koja je jasno vidljiva čak i pod jakom sunčevom svjetlošću, kao i noću.

“Prednost sigurnosnog kamiona je u tome što može smanjiti rizik od saobraćajnih nezgoda uzrokovanih iznenadnim kočenjem ili prelaskom životinja preko puta”, saopćila je kompanija Samsung.

Veliki broj nesreća

Nova tehnologija, koja je predstavljena javnosti prošlog ljeta, demonstrirana je u praksi na trkačkoj stazi La Plata u Buenos Airesu ove sedmice.

U Argentini u prosjeku svakog sata jedna osoba izgubi život u saobraćajnoj nezgodi te Samsung nastoji smanjiti broj takvih smrtnih slučajeva.

Ukoliko se pilot-vožnja pokaže uspješnom na argentinskim putevima, ta južnokorejska kompanija namjerava svoju novu tehnologiju za sigurniju vožnju primijeniti i na globalnom nivou.

Izvor: Agencije