Video: Prva zajednička vježba Rusije i Kine u Baltičkom moru

Izvor: [YouTube/Ministarstvo odbrane Rusije]

U vježbi koja se održava u morskom prostoru Kaliningrada učestvuje šest ratnih brodova Rusije i Kine te deset aviona i helikoptera.

Riječ je o obukama ispod mora, na moru i iz zračne odbrane. Kina u vježbi učestvuje s razaračem Hefei, fregatom Yuncheng, brodom s logističkom podrškom Luomahu, a Rusija s korvetama Steregushchiy i Boykiy, te s helikopterima tipa Ka-27 i AN-26, ali i bombarderima Su-24.

Kineski ratni brodovi su, zahvaljujući vježbi, prvi put uplovili u vode Baltičkog mora, na koje izlaze Njemačka, Danska, Poljska, Estonija, Latvija i Litvanija.

Osim toga, kineski brodovi su preplovili dva okeana, šest mora i osam moreuza i kanala kako bi došli do Baltičkog mora.

Vježba se pomno prati

Ministarstvo odbrane Litvanije saopćilo je kako se vježba pomno prati, a dnevne informacije o njoj dijele se s NATO saveznicima.

Baltičko more je poznato kao područje na kojem dolazi do tenzija između Rusije i NATO-a.

Rusija tvrdi kako NATO pojačava vojno prisustvo na tom području, zbog čega je u Kaliningradu postavila rakete Iskander.

Kina i Rusija od 2012. godine izvode zajedničke vježbe naziva Pomorska saradnja, a prva je izvedena u Žutom moru. Vježbe su 2013. izvedene u Japanskom moru, 2014. u Istočnokineskom, 2015. u Sredozemnom te 2016. u Južnom kineskom moru.

Vježbe se izvode sa ciljem pojačanja saradnje protiv sigurnosnih prijetnji, ali i razvoja koordinacije pomorskih strana između dvije zemlje.

Očekuje se da će naredne etape manevara koji se ove godine prvi put izvode u Baltičkom moru održati u Ohotskom i Japanskom moru.

Izvor: Agencije