VIDEO: Prvi Danac poletio u svemir raketom Soyuz


Soyuz bi na ISS trebao stići u petak [Izvor: Livestream/ESA]

Ruska raketa Soyuz s tročlanom posadom, u kojoj je i prvi danski astronaut, poletjela je sa kosmodroma u kazahstanskom Baykonuru prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, gdje će stići za dva dana.

Raketa sa svemirskim brodom poletjela je u 10:37 sati po lokalnom vremenu, ostavljajući za sobom tek tračak dima na nebu, prenosi Hina.

U posadi, kojom zapovijeda iskusni ruski kosmonaut Sergej Volkov, su Andreas Mogensen iz Evropske svemirske agencije i Kazahstanac Aidyn Aimbetov, kojem je to također prvi svemirski let.

ESA je Mogensena prozvala “Danskim Gagarinom”, prenosi Hina.

Bicikl za vježbanje

On je pred polijetanje kazao kako je obrijao čitavu desnu nogu kako bi se na kožu mogle bolje prilijepiti elektrode za potrebe naučnih istraživanja u svemiru.

Jedan od njegovih zadataka bit će testiranje nove opreme za danske bicikle za vježbanje, objavila je ESA.

Danski bicikli za vježbanje bez sjedala, jer ono nije potrebno u uvjetima bez sile teže, lansirani su 2001. godine i od tada su poboljšavani.

Pomažu astronautima da se bore protiv učinka dužeg boravka u bestežinskom stanju.

Aimbetov, do sada treći Kazahstanac u svemiru, kazao je kako sa sobom nosi kobilje mlijeko u prahu i tradicionalni kazački sir.

On će tokom boravka u svemiru nositi posebni dozimetar koji će mjeriti učinak radijacije na mozak.

Sergej Volkov je sin ruskog kosmonauta Aleksandra Volkova, koji je 1991. godine predvodio posadu s kojom je u svemir otišao prvi kazahstanski kosmonaut Tokhtar Aubakirov.

Tradicija u porodici

“U našoj porodici postoji tradicija da vozimo Kazahstance u svemir”, našalio se pred polijetanje mlađi Volkov.

Mogensen i Aimbetov će se na Zemlju vratiti 12. septembra s ruskim kosmonautom Genadijem Padalkom, koji je na ISS-u od marta.

Padalka će ovim boravkom oboriti rekord za jednu osobu u svemiru i 12. septembra imat će ukupno 878 “svemirskih” dana.

Raketi Soyuz do ISS-a trebat će dva dana, umjesto dosadašnjih šest sati, zbog toga što se želi izbjeći “svemirsko smeće”, pa je potreban sporiji pristup Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Izvor: Agencije