Video: Prvi hrvatski pilot u izraelskom avionu F-16 Barak

Izvor: [YouTube/Morh]

Komandant 91. aviobaze, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pukovnik Željko Ninić u ponedjeljak je ostvario prvi let u dvosjedu izraelskog višenamjenskog borbenog aviona F-16 “Barak” u izraelskoj zračnoj bazi Ramat David.

Tim je letom, kako navodi Ministarstvo odbrane Hrvatske, pukovnik Ninić postao prvi hrvatski pilot u historiji koji je letio izraelskim F-16 avionom tipa Barak.

“Ovo je san svakog pilota i veliki dan za mene i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Ponosan sam što sam prvi imao priliku letjeti na ovom vrhunskom avionu kojim će biti opremljeno Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i veseli me što će moje kolege svoj posao uskoro raditi upravo ovim avionima”, kazao je on.

Višenamjenski borbeni avioni

Dosad  je proizvedeno više od 4.400 aviona F-16 i koriste se u 26 zemalja, od kojih je devet u Evropi: Belgija, Danska, Grčka, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija i Turska.

Izraelski avioni F-16 C/D Block 30 Barak su, kako navodi hrvatsko ministarstvo, modernizirani i potpuno NATO kompatibilni višenamjenski borbeni avioni kojim se može osigurati provedba svih odbrambenih i napadnih protuzračnih operacija.

Avion F-16 C/D Block 30 Barak dužine je 15,037 metara i širine krila 9,4488 metara te visine 5,093 metara. 

Površina krila iznosi mu 27,87 četvorna metra.

Maksimalna brzina koju dostiže je 2,02 Macha na 40.000 stopa, maksimalni dolet 3.944 kilometara i maksimalna visina 50.000 stopa.

Hrvatska je ranije potvrdila kupovinu dvanaest borbenih aviona za potrebe vojne avijacije.

Avione će kupiti od Izraela za gotovo 400 miliona eura.

Izvor: Agencije