Video: Prvi samovozeći taksi – nije Uberov

Timska fotografija NuTonomyja (NuTonomy)

Zbog najave uvođenja samovozećih vozila, Uber je dobio brojne pohvale. Ipak, u samom predstavljanju takvog jednog vozila, Uber je pretekla kompanija iz Singapura, koja je puno nižeg profila.

NuTonomy, kompanija stara tri godine, u četvrtak je objavila da je prvo autonomno vozilo za javno iznajmljivanje ‘pušteno’ na ulice Singapura, prenosi portal Tech Crunch.

Iako ime kompanije nije poznato široj javnosti, ovo predstavljanje ipak ne iznenađuje. NuTonomy, sa bazom u SAD-u, je nastala na čuvenom Massachusetts institutu za tehnologiju i već duže vremena sarađuje a singapurskim vlastima koji su bili jedni od glavnih finansijera projekta.

‘Robo’ taksi u funkciji do 2018.

U maju ove godine, kompanija je najavila potpuno autonomnu uslugu ‘robo’ taksija do 2018. godine. Testiranja u tajnosti su u toku već od aprila tekuće godine, a vršena su i u drugim gradovima, dok su Jaguar i Land Rover među partnerima.

[YouTube/NuTonomy]

Ipak, Singapur predstavlja prvi pravi test, prvenstveno zahvaljujući velikoj podršci vlasti koji u ovom projektu vide priliku da tehnologijom smanje  zagađenje i broj vlasnika automobila.

Javna testna vožnja je prva u svijetu, ali se vrši u malom, kontrolisanom okruženju – u 2,5 kilometarskoj poslovnoj zoni u Singapuru, zasad samo sa modelima Renault Zoe i Misubishi i-MiEV.

Kao i kod Ubera, trenutna postavka ipak ima ljudski nadzor – svako vozilo ima svog NuTonomy inžinjera koji prati performanse i preuzima kontrolu u nepredviđenim slučajevima.

Izvor: Agencije