VIDEO: Pucnjava tokom sukoba Albanaca i Srba u Cirihu


Izvor: Blick

Srbi i Albanci sukobili su se u četvrtak navečer u Cirihu, nakon kvalifikacijske utakmice za Evropsko prvenstvo između reprezentacija Srbije i Albanije u Elbasanu.

Pucano je iz zračnog pištolja, a intervenirala je i policija, javili su švicarski mediji.

Dnevnik Blick je na svom portalu objavio amaterski snimak sukoba.

Sve je, kako se navodi, počelo provokacijama, a završilo se okršajem i pucnjavom, ispričao je jedan 18-godišnjak ciriškom dnevniku.

“Policija je na ulice izašla u opremi za razbijanje demonstracije, potpomognuta oklopnim vozilom s vodenim topom”, naveo je on.

U trenutku kada je atmosfera bila pred eskalacijom, čulo se više hitaca.

“Jedna osoba je pucala u zrak”, kazao je mladić, dodajući da je potom nastala panika.

Povrijeđen policajac

Glasnogovornik policije u Cirihu Marco Cortesi potvrdio je da su čuvari reda dobili informacije o hicima iz zračnog pištolja.

“Prema prvim rezultatima istrage, ne možemo ni potvrditi, ni demantirati da je neko pucao u zrak”, dodao je on.

Prema informacijama iz policije, već za vrijeme utakmice došlo je do međusobnih provokacija dvije grupe, a kada ih je policija pokušala poslije utakmice razdvojiti, agresija se okrenula prema čuvarima reda, naveo je on.

Djelimično maskirane osobe su na policiju bacale flaše i kamenje, rekao je Cortesi.

Jedan policajac je u tom sukobu povrijeđen, a upotreba gumenih metaka i vodenih topova smirila je situaciju, navodi portal švicarskog dnevnika.

“Za nas je ovo jedna nova dimenzija”, kazao je Cortesi, ističući da do sada nije bilo situacija da, kako je rekao, policija mora intervenirati satima nakon završetka utakmice.

Izvor: Agencije