Video: Raste broj žrtava snažnog zemljotresa u Meksiku

U velikom zemljotresu koji je pogodio južnu obalu Meksika poginulo je najmanje 32 ljudi, saopćile su vlasti.

Geološki topografski institut SAD-a javio je da je potres bio jačine 8,1 stupnjeva Richterove ljestvice, ali meksički predsjednik Enrique Pena Nieto tvrdi da je bio 8,2 stupnja, što ga čini najvećim u posljednjih 100 godina u Meksiku.

“To je bio ogroman zemljotres. Bio je jači od onoga kojeg su Meksikanci doživjeli 1985. kada je hiljade ljudi poginulo”, rekao je Pena Nieto.

Prvobitni izvještaji iz grada Juchitan u državi Oaxaca, gdje su srušene zgrade i hotel, gradska vijećnica, navode da se broj žrtava popeo na 23. 

Dvoje djece je poginulo u državi Tabasco. 

Guvrner Chiapasa Manuel Velasco rekao je da su tri osobe izgubile život u San Cristobalu, uključujući dvije žene koje su poginule kada se srušio zid kuće. Pozvao je ljude koji žive na obali da napuste svoje domove. 

“Oštećene su bolnice koje su izgubile struju. Oštećeni su domovi, škole i bolnice”, dodao je.

Opasnost od novog jakog potresa

Nieto je rekao da su nakon ovog zemljotresa uslijedila 62 potresa i upozorio da postoji mogućnost da bi jedan, jačine 7,2 stupnja, mogao pogoditi tu zemlju u idućih 24 sata.

Predsjednik je naveo da je blizu 50 milijuna Meksikanaca osjetilo potres i upozorio da bi broj poginulih mogao porasti, prenosi Tanjug.

Pacifički centar za upozorenje potvrdio je da zabilježen i cunami, pri čemu je najveći val iznosio 0,7 metara.

Građani istrčali na ulice

Epicentar snažnog potresa, koji se osjetio u glavnom gradu Ciudad de Mexicu, bio je na dubini od 33 kilometra, blizu 120 kilometara jugozapadno od Tres Picosa, u državi Chiapas.

Stanovnici Ciudad de Mexica istrčali su na ulice, budući da se grad zatresao oko ponoći po lokalnom vremenu, prenosi Reuters.

Neki dijelovi grada ostali su bez električne energije.

Izvor: Al Jazeera i agencije