Video: Rusi bombarduju pobunjenike koje podržava SAD

Ruski avioni napali su položaje sirijskih boraca koje podržavaju Sjedinjene Američke Države u okršaju protiv režima Bashara al-Assada, javlja AP.

New York Times piše kako je zvanični Washington obučavao i opremao veliki broj umjerenih sirijskih pobunjenika. 

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je kako bi SAD bila vrlo zabrinuta ako bi Rusija gađala područja gdje ISIL ne djeluje.

On je u obraćanju na Generalnoj skupštini UN-a dodao da grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) ne može biti poražen ako Assad ostane na vlasti.

Komandant Fronta Šama (Slobodna sirijska vojska) izjavio je za agenciju Anadolija da su ruski avioni gađali uporište Slobodne vojske u okolini Hame, uprkos tome što je zastava te formacije bila istaknuta iznad zgrade.

Trideset osoba ubijeno je u napadima ruskih zračnih snaga na područje Homsa i Hame u centralnoj Siriji, izvijestio je reporter Al Jazeere.

Izvori iz sirijske naoružane opozicije javljaju da su ruski avioni izveli napade na mjesta Talbisah, Rastan i Zaferana u području Homsa, te Tamine, Kafr Zita u području Hame.

Samir al-Homsi, lokalni medijski aktivista iz Homsa, kazao je da su bombarderi sirijske vojske danas izveli niz žestokih zračnih udara na teritoriju koju kontroliraju pobunjenici i da je u tim napadima u mjestu Talbisah poginulo 16, u Rastanu sedam i Zaferanu devet osoba.

U videosnimku su prikazani udari na položaje pobunjenika koje podržava SAD

Izvor: Al Jazeera i agencije