Video: Rusija testirala supersonične bojeve glave

Ruske strateške raketne snage provele su uspješno lansiranje međunarodne balističke rakete, testirajući hipersoničnu krstareću letjelicu, objavila je agencija Interfax, navodeći vojne izvore.

Testno lansiranje strateške balističke rakete RS-18A izvedeno je u četvrtak na području regije Orenburg, rekli su izvori.

Rusko Ministarstvo odbrane nije ni negiralo, ni potvrdilo ove izvještaje, navodi Interfax.

Sve moderne nuklearne bojeve glave dolaze do meta balističkom putanjom koja se može izračunati te se stoga one mogu presresti.

Hipersonične bojeve glave koje se trenutno prave bile bi u mogućnosti izvoditi manevre skrećući sa pravca te bi ih bilo nemoguće presresti, a tako bi svaki postojeći odbrambeni raketni sistem bio neuspješan, tvrde stručnjaci.

Nova bojeva glava najvjerovatnije će biti spremna za nadolazeće ICBM rakete RS-28 Sarmat, za koje se očekuje da će ući u testnu fazu kasnije ove godine.

Testiranje nove ruske rakete ICBM RS-28 Sarmat, koja bi trebala zamijeniti stare sovjetske R-36M rakete, najteže na svijetu, koje NATO zove “Satana”, najvjerovatnije će početi u ljeto ove godine.

RS-28 se razvija od 2009. godine, a planirano je da zamijene stare ICBM rakete 2018. godine.

Nove rakete, koje teže najmanje 100 tona, navodno će moći nositi teret od 10 tona na bilo kojoj putanji.

To znači da bi napad na metu mogao biti izveden u bilo kojem pravcu.

RS-28 mogao biti biti lansiran iz Rusije u pravcu Antarktika, a zatim bi pogodio metu sa druge strane planete, iz neočekivanog pravca.

Ruska vojska planira početi korištenje Sarmata krajem 2018. godine i zamijeniti stare rakete “Sotone” do 2020. godine.

Izvor: Agencije