Video: Rusija uništila najveće skladište municije u Siriji

Do pogibije civila u Siriji došlo je nakon štos u u ruskim zračnim napadima poginula 34 civila (Arhiva)

Ruska vojska saopćila je u četvrtak da je u pokrajini Idlib uništila “najveće skladište municije” koalicije Tahrir al-Shama, koju uglavnom čini bivši ogranak Al-Kaide u Siriji, te da je teško ranila vođu te grupe i ubila 49 njihovih boraca.

“Ruska avijacija je uništila najveće skladište […] municije Tahrir al-Shama blizu Abu Duhura”, u pokrajini Idlibu, rekao je glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane, general Igor Konašenkov u saopćenju.

U tom skladištu, smještenom duboko u unutrašnjosti, bilo je “više od 1.000 tona municije”, uglavnom artiljerijske, navodi isti izvor.

Ova informacija je objavljena pošto je ruska vojska u srijedu izvijestila da je teško ranila Mohammeda al-Julanija, vođu Tahrir al-Shama, rekavši da je on u “kritičnom stanju”, što je grupa, koja se prije nazivala Fronta al Nusra, zanijekala.

Međutim, u četvrtak je rusko Ministarstvo odbrane ponovilo da su povrede Julanija teške i da je “u komi” te da je to “unijelo nemir među teroriste u čitavoj pokrajini Idlibu”.

Do pogibije civila u Siriji došlo je nakon štos u u ruskim zračnim napadima poginula 34 civila

Po riječima generala Konašenkova, ruska avijacija je izvela i zračni udar na skup vođa, ubivši “49 boraca, među kojima i sedam komandanata” Tahrir al-Shama u pokrajini Idlib.

Ruska vojska, koja djeluje na strani sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, već je u srijedu izvijestila da je ubila 12 komandanata te koalicije, među njima i Julanijevog najbližeg saradnika.

Tahrir al-Sham je u julu 2014. godine objavio prekid veza s Al-Kaidom.

Njegovi su pripadnici uglavnom Sirijci, a nove članove uspješno privlači izdašnom finansijskom podrškom i boljom organiziranošću.

Više od 330.000 ljudi je poginulo, a milioni su raseljeni od početka sirijskog sukoba 2011. godine.

Izvor: Agencije