Video: Ruska Pacifička flota proslavila 287. godišnjicu

Ruska Pacifička flota proslavila je 287. godišnjicu, a Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je videosnimak koji demonstrira mogućnost tog ogranka Ruske mornarice.

Pacifička flota jedna je od najvećih operativnih i strateških komponenti Ruske mornarice, a štiti interese Rusije u azijsko-pacifičkoj regiji.

U sastavu te flote nalaze se atomske strateške podmornice i podmornice za višestruke namjene, borbeni brodovi različitih klasa te nosač aviona. Osoblje flote čine marinci i obalske raketne i artiljerijske jedinice.

Na snimku se vide vježbe aviona i helikoptera koji se nalaze u sastavu flote, zatim korištenje amfibijskih oklopnih vozila, ispaljivanje raketa s mora i kopna, korištenje brodskih topova i visokokalibarskih mitraljeza, prikazivanje mogućnosti podmornica, ali i demonstracija podvodnih borbi prsa u prsa ruskih marinaca te desanta na kopno.

Flota je osnova 1731. godine, kad je Rusko Carstvo osnovalo luku Ohotsk. To je bila prva faza razvoja ruskih mornaričkih snaga na Dalekom istoku.

Ruska Pacifička flota dio je Ruske mornarice, a sjedište joj je u Vladivostoku.

Izvor: Agencije