Video: Ruska vojska u stanju borbene gotovosti

Provjera borbene gotovosti vrši se po naredbi Vladimira Putina (Reuters)

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je odluku vrhovnog komandanta Vladimira Putina o novoj iznenadnoj provjeri borbene gotovosti Oružanih snaga.

Vježba će obuhvatiti južni, zapadni i centralni okrug, kao i Sjevernu flotu, Zračno-svemirske snage i Vojno-desantne snage, saopćio je general Sergej Šojgu.

“Danas će u skladu sa odlukom vrhovnog komandanta Oružanih snaga Rusije početi još jedna u nizu iznenadnih provjera. Vojske Južnog, dijela snaga Zapadnog i sredstava Zapadnog i Centralnog vojnog okruga, Sjeverne flote, Glavne komande Zračno-svemirskih snaga i Vojno-desantnih saga od sedam sati po moskovskom vremenu provjerit će borbenu gotovost”, objavio je Sergej Šojgu ni sjednica kolegija Ministarstva odbrane Rusije, prenosi Tanjug.

Kako navodi Sputnjik, provjera će trajati do 31. augusta.

Strateške vježbe

Prema najavama Šojgua, u Južnom vojnom okrugu je u toku aktivna priprema strateških vojnih vježbi “Kavkaz-2016”.

“Organi vojne uprave, vojnih jedinica i odreda za specijalnu i materijalno-tehničku logistiku su tokom 12 specijalnih vježbi izvršavali zadatke blagovremenog raspoređivanja trupa”, rekao je ministar.

On  je naložio da se informiraju vojni atašei stranih država o početku iznenadne provjere borbene gotovosti vojske, prenosi Sputnjik.

Izvor: Agencije