Video: Ruski testovi interkontinentalnih projektila

 

[YouTube / Ministarstvo odbrane Rusije]

Ruska vojska testirala je tri interkontinentalne balističke rakete u okviru rutinskih vježbi strateških nuklearnih snaga ove države, objavilo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenose agencije.

“Jedinica Strateških raketnih snaga ispalila je interkontinentalni balistički projektil Topol iz Plesecka ka testnom poligonu Kura na Kamčatki”, objavilo je Ministarstvo.

Projektil je ispaljen s pokretnog montažnog lansera.

Svemirski centar Pleseck nalazi se u Arhangelskoj oblasti, 800 kilometara sjeverno od Moskve.

Dodatno, “nuklearna podmornica Pacifičke flote ispalila je dva balistička projektila iz Ohotskog mora ka testnom poligonu Čiža u arhangelskoj regiji”, navode iz Ministarstva.

Krstareći projektili

“Nuklearna podmornica Sjeverne flote ispalila je balistički projektil iz Barentsovog mora ka Kuri”, dodaje se u saopćenju.

U ovim vježbama učestvovali su nadzvučni strateški bombarderi Tupoljev-160, Tupoljev-85MS i Tupoljev-22MZ.

Letjelice su ispalile krstareće projektile ka kopnenim metama u Kuri, testnom poligonu Komi na sjeveroistoku države, te poligonu Terekta u Kazahstanu.

Svi su projektili, navodno, pogodili mete, a, osim o Topolu, rusko Ministarstvo odbrane nije objavilo detalje o projektilima ispaljenim s mora i iz zraka ni o klasama podmornica koje su učestvovale u manevrima.

Izvor: Agencije