Video: Ruski vojni helikopter oboren u Siriji

Pet osoba je poginulo kada je ruski vojni helikopter oboren u Siriji, objavio je zvanični Kremlj.

Helikopter je oboren u ponedjeljak u provinciji Idlib, a prevozio je dva oficira i tri člana posade.

U saopćenju se navodi kako je riječ o vojnom transportnom helikopteru Mi-8, te kako je oboren iz vatrenog oružja nakon što je dostavio humanitarnu pomoć u grad Halep i krenuo se vratiti u glavnu rusku zračnu bazu u Siriji.

Novinar Al Jazeere Rory Challands navodi kako na društvenim mrežama kruže snimci „ostataka helikoptera kako gore u pustinji Sirije nakon što je oboren“.

„Na snimcima se vidi mnoštvo ljudi oko ostataka i tijelo čovjeka koje je izvučeno iz letjelice, pokazuju se razni dijelovi dokumentacije i ličnih dokumenata“, dodaje.

Zvanična Moskva vojnim sredstvima podržava sirijski režim u građanskom ratu koji potresa Siriju.

Sudbina pilota

Informaciju o oborenom helikopteru objavio je i Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja prati stanje u Siriji uz pomoć mreže lokalnih izvora.

Dodaje se kako je pilot odveden sa mjesta obaranja letjelice na teritoriji provincije Idlib koja je pod kontrolom pobunjenika, ali SOHR nije mogao potvrditi da li je riječ o ruskom ili helikopteru sirijske Vlade.

Proopozicijski medij Orient News objavio je kako su pobunjenici oborili ruski vojni helikopter, te kako je pilot poginuo.

Izvor: Al Jazeera i agencije