Video: Ruta za prvi superbrzi javni prijevoz u UAE

Kompanija Hyperloop One, koja razvija superbrzi sistem za transport ljudi i tereta, potpisala je ugovor sa vlastima Ujedinjenih Arapskih Emirata o istraživanju potencijalnih ruta za novi javni prijevoz pri brzinama od 1.200 kilometara na sat.

Hyperloop One temelji se na ideji koju je prije tri godine iznio milijarder Elon Musk, poduzetnik koji stoji iza kompanije za električne automobile Tesla i SpaceX-a, koncepta privatnog svemirskog broda.

Hyperloop je baziran na pokretnim kapsulama u cijevima u kojima je drastično smanjen zračni pritisak, što omogućava izuzetno brzo kretanje.

Predložena ruta od Dubaija do Abu Dhabija mogla bi skratiti put koji inače traje dva sata na dvanaest minuta. 

“Dubai je savršen za Hyperloop One jer je ovo mjesto za globalni transport 21. stoljeća i njegovi lideri shvataju da je Hyperloop sljedeća era prijevoza”, rekao je Shervin Pishevar, jedan od osnivača projekta. 

Vlada UAE-a pokušava da 25 posto javnog prijevoza bude automatizirano, bez vozača. 

U maju je kompanija Hyperloop One prvi put javno testirala superbrzi sistem prijevoza u pustinji, sjeverno od Las Vegasa.

Ovo testiranje je proglašeno “značajnim momentom” a predstavnici kompanije se nadaju da će putnici koristiti ovaj prijevoz za cijenu karte za autobus. 

Prošlog mjeseca Hyperloop One je objavio da je prikupio dodatnih 50 miliona dolara te da se njegovom tim pridružio i bivši direktor Ubera. 

Izvor: Agencije