VIDEO: Ryugu, asteroid na kojem Japan izaziva eksploziju

Japanska svemirska agencija JAXA objavila je rezultat takmičenja u imenovanju asteroida 1999 JU3, širokog 980 metara, prema kojem šalje satelit Hayabusa2 sa ciljem da izazove eksploziju te uzme uzorke i vrati ih na Zemlju.

JAXA je od više od 7.000 prijedloga izabrala ime Ryugu, koje dolazi iz stare japanske priče Urashima Taro, u kojoj glavni lik vraća sanduk blaga iz palate zmaja, odnosno palate Ryugu.  

Iz agencije su objasnili da tema „vraćanja blaga“ odgovara misiji Hayabusa2, satelita veličine frižidera, koji bi trebao detonirati eksplozivni projektil na asteroidu i tako uzeti uzorke koje će vratiti na Zemlju.  

Ovaj satelit vrijedan 260 miliona dolara koristi motore na jonski pogon, dok se sistem služi električnom energijom da ubrza gasne čestice.

„Tako se on kreće ekstremno brzo, oko 30 do 40 kilometara u sekundi“, rekao je Francisco Diego sa Univerziteta College London.

Trenutno satelit pokušava doći do asteroida Ryugu, jednog od mnogih koji kruže oko sunca, uglavnom u prostoru između Zemlje i Marsa.

Kada Hayabusa2 stigne na asteroid, što se očekuje sredinom 2018. godine, provest će tamo 18 mjeseci, analizirajući ga.

Mali roboti na površini

Jedan od eksperimenata podrazumijeva puštanje malih robotskih vozila na površinu asteroida, kako bi mogli proučiti njegovu strukturu i hemijski sastav.

Kao najambiciozniji dio misije ističe se ispaljivanje izuzetno eksplozivnog projektila u površinu asteroida.

“Time će se stvoriti krater, a u svemir će se dići oblak materijala od kojeg je sačinjen asteroid. Letjelica bi trebala prikupiti uzorke asteroida i vratiti ih na Zemlju”, objasnio je Diego.

Naučnici tvrde da je unutrašnjost asteroida bila manje izložena vremenskim prilikama i vrućini koje vladaju u svemiru.

Nadaju se da će na taj način uspjeti odgovoriti na fundamentalna pitanja o svemiru i nastanku života na Zemlji. Prethodna japanska misija uspjela je 2010. godine na Zemlju donijeti fragmente kamena sa drugog asteroida.

Misija Hayabusa2 naišla je na brojne probleme, ali bi ipak, ako do kraja bude uspješna, na Zemlju krajem 2020. godine mogla donijeti uzorke drevnog asteroida.

Izvor: Al Jazeera