Video: Sablasne scene razorene Istočne Ghoute

 
Izvor: Anadolija

Ruševine koje su ostale od Istočne Ghoute, predgrađa sirijske prijestolnice Damaska, nakon razaranja zabilježene su snimcima iz zraka, javlja agencija Anadolija koja je bespilotnom letjelicom snimila ovaj razoreni dom za približno 400.000 civila.

Istočna Ghouta pet godina je pod opsadom snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Kamera na bespilotnoj letjelici snimila je i dim koji se vidi iz različitih dijelova grada kao i uništene kuće, putevi i vozila. Zabilježila je i trenutak kada jedan dječak iz uništene sobe posmatra razoreni grad.

Može se vidjeti i kako se neki ljudi, u trenucima kada nema bombardiranja, motociklima kreću uništenim cestama. Najtužnije je jedno mjesto u ovom sirijskom gradu u kojem je u potpunosti uništena sva infrastruktura kao i munara na džamiji. Sablasno i bez ijednog čovjeka podsjeća na groblje, navodi Anadolija.

Stotine poginulih civila

Oružane snage sirijskog režima Bashara al-Assada i njihovi pomagači, uprkos odluci Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) o jednomjesečnom primirju kao i petosatnom dnevnom primirju, koje je objavila Rusija, nastavljaju s napadima na Istočnu Ghoutu.

Podaci Civilne zaštite u predgrađu Damaska pokazuju kako je u režimskim napadima od 19. do 27. februara poginulo 560 civila, uključujući 107 djece i 76 žena. U posljednje dvije sedmice pogođena su 22 medicinska centra, džamija i dom za djecu.

Napadi iz zraka i sa kopna na Istočnu Gutu, koja je pod kontrolom opozicije, intenzivirani su u posljednje dvije sedmice.

Izvor: Agencije