Video: Saudijke žele da se oslobode muškaraca-čuvara

„Spremne smo i ovo će u potpunosti promijeniti naše živote.“

„Danas smo na mjestu vozača, jučer smo bili ili na zadnjem sjedištu ili suvozačice“, poručuju žene Saudijske Arabije.

Sada, kada im je u ovoj azijskoj državi zakonski dozvoljeno da voze automobile, aktivistice zahtjevaju okončanje saudijskog sistema muških „čuvara“.

„Svakoj ženi se dodjeljuje muškarac-čuvar koji joj daje dozvolu da postoji“, navodi aktivistica Manal al-Sharif, Saudijka koja živi u egzilu u Australiji.

Ona je pokrenula kampanju #Miles4Freedom (Milje za slobodu) kako bi se okončao sistem muškaraca čuvara.

„Taj sistem znači kako su žene maloljetne od rođenja do smrti. Tražimo da se okonča taj sistem koji bukvalno zarobljava žene moje države.“

Zatvori i hapšenja

Ženska prava su zabilježila mali napredak u Saudijskoj Arabiji pošto je ženama konačno dozvoljeno da voze automobil.

No, šta se desilo sa aktivisticama za ženska prava koje su se borile za ukidanje zabrane ženama da voze? One su ušutkane, protjerane u egzil ili zatvorene. Zašto je najmanje 10 aktivistica zatvoreno u sedmicama prije nego što je ukinuta zabrana?

„Brine me da su hapšenja aktivistica i feministica u Saudijskoj Arabiji nastavljaju. Saudijska vlada ne bi ukinula zabranu da nije bilo aktivizma ovih žena“, navodi al-Sharif.

Saudijska naučnica Hatoon Al Fassi bila je jedna od prvih žena koja je vozila automobil kada je ukinuta zabrana 24. juna 2018. godine.

Da li sve ovo znači kako se saudijske vlasrti plaše kako se borba aktivistica neće okončati sa dozvolom da voze automobile?

Izvor: Al Jazeera