Video: Saudijska Arabija presrela rakete nad Rijadom

Saudijska Arabija saopćila je da je nad glavnim gradom Rijadom presrela dvije rakete, koje su ispalili milicije pobunjeničke grupe Husi iz Jemena, nakon što su snage pod vodstvom Saudijske Arabije odlučila preuzeti kontrolu nad glavnom lukom u Jemenu od proiranske koalicije.

Najmanje šest glasnih eksplozija čulo se i vidjeli se svijetli bljeskovi na nebu iznad saudijskog glavnog grada, rekao je svjedok Reutersu.

Krhotine su uočene na ulicama u diplomatskoj četvrti, gdje se nalaze većina ambasada i gdje žive mnogi stranci, ali nije bilo ozbiljnih šteta.

“Saudijske kraljevske zračne odbrambene snage su presrele i uništile rakete, a neke krhotine srušenih raketa pale su na stambene površine, srećom bez ikakvih žrtava”, izjavio je glasnogovornik koalicije, pukovnik Turki al-Malki.

Televizijska televizija Al-Masirah iz Houtha rekla je da su rakete Burkan ispaljene na Ministarstvo odbrane Saudijske Arabije i na druge ciljeve.

Jemenski pobunjenici posljednjih mjeseci ispalili su seriju raketa na Saudijsku Arabiju u znak osvete za zračne napade koje provodi koalicija predvođena Rijadom i koja podržava provladine snage u ovoj najsiromašnijoj arapskoj zemlji.

Izvor: Agencije