Video: Saudijska Arabija presrela raketu ispaljenu na Meku

Pripadnici pobunjeničkog pokreta Husi iz Jemena lansirali su u četvrtak balističku raketu prema Meki, svetom muslimanskom gradu, objavila je saudijska državna agencija SPA, prenosi Reuters.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja je uključena u rat u Jemenu, uništila je raketu 65 kilometara od Meke i gađala mjesto odakle je lansirana.

Husi su potvrdili lansiranje balističke rakete Burkan-1 na Saudijsku Arabiju, u saopćenju koje je objavila njihova zvanična agencija u petak, ali su naveli da je meta bio aerodrom “Kralj Abdulaziz” u Džedi, najprometniji u zemlji.

General Ahmed Asiri, glasnogovornik koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, optužio je Iran i Hezbollah da podržavaju pobunjenike i treniraju ih da koriste tehnologiju koja omogućava ovakve napade.

Također, najavio je osvetničke napade na ovu grupu.

Pokret Husi kontrolira velike dijelove sjevernog Jemena, uključujući i glavni grad Sana'u, zajedno sa saveznicima, snagama lojalnim bivšem predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu.

Tenzije u Jemenu porasle su nakon što je Saleh smijenjen 2012. godine, a na njegovo mjesto je došao predsjednik Abd-Rabbu Mansour Hadi, koga je podržavala Saudijska Arabija.

Husi, koji imaju podršku Irana, 2014. godine su preuzeli kontrolu na Sana'om, a nakon toga nad velikim dijelovima zemlje, dok je Hadi otišao u egzil.

U martu 2015. godine koalicija je izvela prve zračne udare.

Gotovo 10.000 ljudi ubijeno je od početka sukoba, uključujući i 3.800 civila, podaci su Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije