Video: Sirijski borci presjekli posljednju cestu iz uporišta ISIL-a

Sirijski borci koje podržava SAD presjekli su posljednju glavnu cestu koja vodi prema Raqqi, gradu koji je oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) proglasila svojom prijestonicom, saopćili su kurdski vojni izvori i Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Londonu.

To je veliki napredak Sirijskih demokratskih snaga, koje tvrde da su presjekle cestu između Raqqe i provincije Deir ez-Zor.

“Presijecanje ceste između Raqqe i Deir ez-Zora znači da je okruživanje prijestonice ISIL-a završeno na kopnu”, rekao je kurdski vojni izvor Reutersu.

Zračni udari koalicije koju predvodi SAD također su uništili mostove na Eufratu prema Raqqi, navodi SOHR.

Pristup ‘čekanja i posmatranja’

Reporterka Al Jazeere Natasha Ghoneim izvještava iz Gaziantepa, pograničnog grada na tursko-sirijskoj granici, da glavne strane uključene u konflikt primjenjuju pristup “čekanja i posmatranja” kako bi vidjele šta će uraditi američki predsjednik Donald Trump.

Prošlog mjeseca Pentagon je predao prijedlog američkoj administraciji o tome kako da se ubrza borba protiv ISIL-a.

U obraćanju u Kongresu prošle sedmice Trump je rekao da je usmjerio američku odbranu da razvije plan za “uništavanje” ISIL-a.

Protekle sedmice SDF je preuzeo kontrolu nad glavnim autoputem u blizini grada Al-Baba, kojim su se prevozile zalihe i potrepštine do Raqqe.

Sirijci koji žive u gradu Azazu u blizini granice s Turskom rekli su za Al Jazeeru da su zabrinuti zbog cijena robe.

“Cijene rastu. Robe je sve manje. Kontroliraju nas trgovci”, kazao je Mohamed Ahmed.

Više od 66.000 ljudi prisiljeno je pobjeći na sjever Sirije, navode Ujedinjene nacije.

Radnik na benzinskoj pumpi strahuje da će cijene goriva rasti. 

“Danas je barel 122 dolara. Postoji šansa da će porasti na 130 dolara. Vozila idu na gorivo, pekare rade na gorivo, tako da će cijene rasti”, kaže Abu Mahmoud.

Izvor: Al Jazeera i agencije