Video: Sirijski pobunjenici napuštaju predgrađe Damaska

Više od 1.500 pobunjenika i članova njihovih porodica napustilo je uništeni distrikt Qaboun u predgrađu Damaska, dok sirijska vojska i njeni saveznici nastavljaju napredovanje u područjima u i oko prijestolnice, javili su opozicijski i državni mediji. 

Stotine pobunjenika i njihovih porodica evakuirani su ove sedmice iz distrikta Barzeh nakon što su pobunjenici odlučili da polože oružje i odu u provinciju Idlib koju drže pobunjenici. 

Sirijski državni mediji objavili su da su evakuacije gotovo završene te da je distrikt sada u rukama vojske. 

Gubitak Qabouna nakon Barzeha još je jedan udarac za pobunjenike koji se bore za teritoriju protiv sirijske vojske potpomognute Rusima i Irancima. 

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji procjenjuje da su vladine snage preuzele kontrolu nad većinom distrikta. 

UN kritizirao taktiku opsade

Oružane opozicijske grupe bile veoma kritične kada su u pitanju planovi o evakuaciji i optuživali su Vladu da ih upotrebljavaju kao oblik “etničkog čišćenja”.

Dogovor o evakuaciji nastavio se nakon sporazuma između Rusije, Turske i Irana o uspostavi sigurnosnih zona za civile, a stupio je na snagu na četiri područja u Siriji, ali ne i u glavnom gradu Damasku.

Veći dio Damaska pod kontrolom je režima, osim šest prigradskih četvrti: Barzeha, Qabouna, Jobara, Tishrina, Tadamuna i palestinskog izbjegličkog kampa Yarmouka.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad zagovara takve evakuacije u sklopu tzv. pomirbenih sporazuma s pobunjeničkim područjima koja se odluče predati i poručuje da je to put prema smanjenju krvoprolića, piše Reuters.

Dodaje da Ujedinjene nacije jednako kritiziraju taktiku opsade koja prethodi takvim sporazumima kao i same evakuacije, koje smatra prisilnim preseljenjima.

Mnogi stanovnici i pobunjenici koji su napustili druga opkoljena područja u Siriji također su bili prevezeni do pretežno ruralne pokrajine Idlib, glavnog uporišta pobunjenika, blizu granice s Turskom.

Izvor: Agencije