Video: Sirijski pobunjenici zauzeli Raqqu

Koalicija tvrdi kako će za nekoliko dana preuzeti u potpunosti kontrolu nad Raqqom

Izvor: YouTube/Hawar Agency

Sirijski grad Raqqa osvojen je iz ruku grupe Islamska Država Iraka i Levant (ISIL), navode SDF i Sirijska opservatorija.

Sirijske demokratske snage, koje podržavaju Sjedinjene Američke Države, ranije su saopćile kako su zauzele državnu bolnicu u Raqqi, jedno od posljednjih utvrđenja ISIL-a u gradu koji je bio “prijestolnica” teritorije pod kontrolom ove grupe, javljaju agencije.

“Nacionalna bolnica je oslobođena i 22 strana plaćenika su ubijena”, navele su Sirijske demokratske snage.

Napredak je uslijedio dan nakon što su zračni napadi međunarodnih koalicionih snaga, predvođenih SAD-om, nastavljeni na područja koja su pod kontrolom ISIL-a u Raqqi.

Ulične borbe traju

Koalicija je u ponedjeljak navela kako će za nekoliko dana preuzeti u potpunosti kontrolu nad Raqqom i kako se vode ulične borbe.

Kurdski i arapski borci, uz podršku američkih snaga, pokrenuli su u novembru 2016. godine ofanzivu na Raqqu i 6. juna ove godine su ušli u grad.

Više od 320.000 ljudi je poginulo od početka rata u Siriji prije šest godina, dok su u Ženevi, pod okriljem Ujedinjenih naroda, u toku mirovni pregovori o okončanju rata i političkoj tranziciji.

Izvor: Agencije