Video: Slalom u centru Zagreba

U utorak i četvrtak Zagreb je domaćin najboljim svjetskim slalomašicama i slalomašima, a između ove dvije utrke u srijedu je održana trka skijaša veterana.

Građani su svjedočili skijanju u centru grada, a Bakačeva ulica, koja vodi od Katedrale do Trga bana Jelačića, postala je snježna staza.

Organizatori su kamionima iz Biste dopremili 900 kubika snijega, a staza je duga 161 metar i široka između osam i 10,5 metara.

Ovogodišnji budžet sljemenske “Snježne kraljice” iznosi oko tri miliona eura, kazali su organizatori.

Killy, Schranz, Girardeli, Tomba…

Na startu su, kako prenose hrvatski mediji, postavljena slalomska vrata kakva su bila na Svjetskom kupu prije 50 godina, a na cilju najsavremenija vrata, čime organizatori žele pokazati kako se tehnologija mijenjala kroz godine.

Revijalnu utrku u srijedu predvodili su prva dva skijaša koja su ponijela naslov pobjednika Svjetskog kupa – Francuz Jean-Claude Killy (1967, 1968) i Austrijanac Karl Schranz (1969, 1970).

Nastupila je i rekorderka po broju osvojenih velikih “Kristalnih globusa” Annemarie Moser-Proell.

Zagreb je u Bakačevoj vidio i muške rekordere – Marca Girardellija i Marcela Hirschera, a nastupio je i italijanski skijaš Alberto Tomba, koji je bio pobjednik Svjetskog kupa 1995. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije