VIDEO: ‘Slonovskim raketama’ na predgrađe Damaska

Snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada koristile su takozvane slonovske rakete u napadu na Doumu, predgrađe Damaska, ubivši najmanje 27 ljudi, saopćili su aktivisti.

Rakete, koje su dobile naziv po posebnom zvuku koje prave prilikom lansiranja, improvizirano su oružje koje se pravi tako da se na puno veće bombe postave raketni motori.

Ovo uveliko povećava njihovu destruktivnost, dok se gubi preciznost, a domet ograničava.

Više od 60 ljudi, uključujući mnogu djecu, povrijeđeno je u napadu, rekli su aktivisti.

Douma, koje je uporište pobunjenika, meta je napada snaga predsjednika Bashara al-Assada već tri godine.

Slonovske rakete su dio improviziranog arsenala oružja vojske, koja je već bila kritikovana zbog upotrebe barel-bombi i hemijskog oružja na civilima.

Hemijski napadi

Istovremeno je američki državni sekretar John Kerry rekao da je uvjeren da je Assadova Vlada odgovorna za hemijske napade nad vlastitim narodom.

“Mislim da se svima smanjuje strpljenje zbog velike nemoralnosti kada su u pitanju oružje i mehanizmi za dostavu koje Assad koristi protiv svog naroda.”

Dodao je i da je sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom razgovarao u upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

Kerry je naveo da je hemijsko oružje bačeno iz letjelica te da SAD prikuplja podatke da potvrdi tvrdnju da je Assadova Vlada odgovorna za napade.

Vijeće sigurnosti UN-a raspravlja o nacrtu rezolucije koja će pomoći da se utvrdi ko je odgovoran za upotrebu hlora kao hemijskog oružja.

Rusija, s druge strane, postavlja pitanje da li je rezolucija potrebna.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa mrežom aktivista na terenu, kaže da je dokumentovala 230.000 žrtava u sirijskom ratu, od čega su gotovo 70.000 civili.

Izvor: Al Jazeera i agencije